Bekkeninstabiliteit
Bekkeninstabiliteit: Pijn rond de heupen uitstralend naar het been. Zeurend gevoel in de onderrug. Kleine stukjes kunnen lopen. Een instabiel gevoel rondom het bekken. Allemaal zaken die het dagelijks leven beïnvloeden. Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit zijn klachten die zelfs na jaren nog last kunnen geven. Gelukkig bieden wij een oplossing!
IMC Gimborn » Klachten » Bekkeninstabiliteit
Wat zijn bekkenklachten?
Bekkenklachten kunnen zich op veel verschillende manieren uiten. Dit kan in de vorm van lokale pijn, instabiliteit, krachtsverlies in buik of rug, krachtsverlies in de benen, beklemmende pijn of zenuwpijn. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van bekkenpijn en kunnen bijvoorbeeld een bekkeninstabiliteit ontwikkelen. Bekkeninstabiliteit wordt vaak gezien tijdens of na een zwangerschap.
Bekkenpijn komt meestal voort uit de asymmetrie van de bekkenring. De bekkenring geeft ons hele lichaam stabiliteit waardoor wij kunnen staan en lopen. Wanneer er sprake is van een dysfunctie van de bekkenring spreken wij over een asymmetrie waardoor er klachten in of rondom het bekken kunnen ontstaan.
Symptomen van bekkenklachten
Bekkenpijn kan op verschillende locaties waarneembaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan uw lies, bekkenkam, rond het schaambeen, lage rug of het staartbotje (stuitje). Hieronder een korte lijst met eventuele klachten die bekkenpijn kan veroorzaken:
- Krachtsverlies in de (schuine)buik en rugspieren.
- Krachtsverlies in de grote beenspieren.
- Niet op één been kunnen staan.
- Instabiliteit gevoel in en rondom het bekken.
- Pijn tijdens het traplopen of eenzijdige belasting.
- Pijn tijdens menstruatie.
- Pijn bij het vrijen.
- Pijn in de lage onderrug of rondom het stuitje.
- Pijn tijdens het slenteren of langzaam lopen.
- Pijn rond het schaambeen.
- Startpijn bij het opstaan.
- Inklemmend gevoel rondom de heup of lies.
Wat is bekkeninstabiliteit?
Als gevolg van een te lage spanning van de vliezen, banden en spieren die de organen in het bekken steun behoren te geven, ontstaat een verlies van de steun aan de bekkenorganen.
Dit gaat gepaard met pijn ter hoogte van het schaambeen en de onderrug en geeft een onzeker gevoel over het bekken. De pijn kan aan de voorkant uitstralen naar de binnenkant van het bovenbeen, de lies of de vagina. Aan de achterzijde kan de pijn uitstralen naar de bil en het bovenbeen. Het kan eveneens pijn geven ter hoogte van het stuitje. Vermoeidheid geeft vaak een verergering van klachten.
9% van de zwangere vrouwen heeft er last van en een groot deel daarvan houdt deze klachten in meer of mindere mate na de zwangerschap. Toch komt het ook voor bij vrouwen die niet zwanger zijn geweest en ook bij mannen.
Wat doet de osteopaat bij bekkeninstabiliteit?
De osteopaat zal die vliezen, banden en spieren die het nalaten behandelen, zodat de symmetrische steun voor de bekkenorganen hersteld wordt. De mobiliteit van de organen wordt hersteld, waardoor de vliezen, banden en spieren een normale spanning geven op het bekken en de onderrug. De bekkeninstabiliteit zal verminderen of volledig verdwijnen.
Soorten bekkeninstabiliteit
Hormonale bekkeninsabiliteit
Bij hormonale bekkeninstabiliteit treedt er tijdens de zwangerschap een overmatige verweking op van kraakbeen en banden, waardoor het bekken overbeweeglijk wordt. De bekkendelen kunnen ten opzichte van elkaar verschuiven, waardoor er een grotere belasting ontstaat op de banden en spieren rond het bekken. De banden kunnen daardoor overbelast raken en soms zelfs beschadigen. Dit leidt tot pijn rond de symfyse en/of de SI-gewrichten, het stuitje en rond de heupen.
Mechanische bekkeninstabiliteit
Mechanische bekkeninstabiliteit ontstaat wanneer kraakbeen en bekkenbanden tijdens de bevalling ernstig uitgerekt worden of zelfs scheuren door de krachten die tijdens de bevalling op het bekken inwerken. Vaak gebeurt dit bij veel te snelle bevallingen; bij het baren van een erg groot kind; een kind met een ongunstige ligging (o.a. stuitligging); verkeerde baringshouding en bij kunstgrepen (vacuümextractie, tangverlossing).
Bekkeninstabiliteit na trauma of sportblessure
Beschadiging aan de SI-gewrichten, door bijvoorbeeld een ongeval of sportblessure, geven dezelfde (bekkeninstabiliteits-) klachten als de klachten die vrouwen ervaren na zwangerschap en bevalling. Ondanks dat het mannelijke bekken verschilt van het vrouwelijke bekken, kunnen ook mannen door mechanische oorzaken (ongeval, sportblessure) een beschadiging oplopen aan hun SI-gewrichten.
Fysiotherapie bij bekkeninstabiliteit
Zoals boven beschreven is het menselijk bekken een van de belangrijkste structuren van ons lichaam als het gaat om stabiliteit. Wanneer er problemen en klachten zijn rondom het bekken geeft dit altijd problemen aan andere gewrichten en structuren. Denk bijvoorbeeld aan pijn in de heup, knie of enkel. Wat vaak wordt gezien is dat de wervelkolom en de lage rug naarmate de klachten langer aanwezig zijn ook pijn gaan doen.
Samen met de fysiotherapeut wordt er als eerst gekeken welke structuur de klachten veroorzaakt. Dit is wat u meer duidelijkheid en inzicht geeft in uw klacht. Vanuit daar wordt er gekeken naar welke vorm van therapie het beste bij u past en waar u het prettigst bij voelt. Uiteindelijk zal er samen met u een behandelplan worden opgesteld waar samen aan gewerkt wordt naar een reductie van uw klachten.
Neem contact op
Heeft u vragen over onze integrale manier van werken met betrekking tot bekkenklachten en of bekkeninstabiliteit? Neem gerust contact met ons op via 0316-331776.