Burn-out
Een uitgeblust gevoel, het gevoel geen grip meer te hebben op de situatie. Burn-out is een vervelende klacht en gelukkig hoef je het niet alleen te doen! De therapeuten van IMC Gimborn kunnen jou verder helpen. Door onze integrale manier van werken kunnen we we jou zeer persoonlijk en gericht helpen om er weer boven op te komen.
IMC Gimborn » Klachten » Burn-out
Wat is een burn-out?
Burn-out is een emotionele en lichamelijke uitputtingsreactie van het lichaam dat komt door een lange periode van drukte, stress en spanning. Wat men niet altijd weet is dat de trigger van een burn-out niet alleen maar werk gerelateerd hoeft te zijn. Het heeft te maken met een teveel aan externe factoren dit kan namelijk ook in de privé sfeer zijn. De spanning wordt daarmee zo hoog dat het lichaam zich niet meer kan herstellen en het stress systeem niet meer functioneert zoals het hoort. Uiteindelijk is de burn-out het eindstadium van de lange fysieke stress en spanning. Je voelt je letterlijk ‘opgebrand’. De afgelopen tijd zien we dat er ook meer burn-out klachten bij jongeren voorkomen. Ongeveer de helft van de studenten ervaren burn-out klachten en vier tot acht procent van de kinderen tussen de 0 en 12 jaar jaar. Er is hier nog relatief weinig onderzoek naar gedaan maar deskundigen kunnen een aantal oorzaken noemen. Jongeren zouden teveel druk ervaren binnen onze prestatie-maatschappij. Digitalisering en sociale media geeft een continue druk gevoel, waar we niet goed mee om kunnen gaan.
Bron: Psyned
Meest voorkomende klachten:
- Gevoel van uitputting
- Geheugen- en concentratieproblemen
- Gevoelens van falen
- Slaapproblemen
- Voortdurende spanningsgevoelens
- Piekeren
- Pijnklachten van o.a. hoofd- maag en spieren
Het zijn vervelende klachten die invloed hebben op het dagelijks leven. Ze komen in meerdere en mindere mate voor. Herken je deze klachten? Dan is het goed om tijdig actie te ondernemen! Hierdoor wordt de kans op een langdurig herstel minder.
Fysiologie van een burn-out
Bij een burn-out beïnvloeden psychische en lichamelijke facetten elkaar. De symptomen komen overeen met die van een depressie. Het ontstaan van een depressie heeft echter meer te maken met serotonine, terwijl een burn-out meer overeenkomt met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Hierbij spelen de hormonen adrenaline en cortisol meer een rol.
Het bijniermerg maakt adrenaline en noradrenaline aan, de bijnierschors maakt cortisol, aldosteron en geslachtshormonen aan. Bij langdurige stress, of als het lichaam zelf niet uit de stressstand komt, raken de hormonen uitgeput. Door trauma of littekenweefsel kan de mobiliteit of de doorbloeding van de bijnier en bijnierschors verstoord raken, waardoor er minder hormonen worden geproduceerd.
De bijnier en bijnierschors worden aangestuurd door de hormonen die worden geproduceerd in de hypofyse en de hypothalamus, beide bevinden zich in de hersenen. Bij spanningen in de hoge nek of in de schedel zelf kan hier ook een verandering plaatsvinden, waardoor er zonder een stressoorzaak toch een burn-out kan ontstaan.
Een andere oorzaak van burn-out klachten kan zijn een verminderde drainage van lymfe uit het hoofd waardoor er afvalstoffen rond de hypofyse kunnen blijven hangen en de hypofyse, de moeder computer van het hormoonsysteem, van slag raakt.
Een osteopaat onderzoekt en behandelt met de handen de vastzittende of gespannen weefsels en maakt het lichaam zo weer soepel en beweeglijk.
Osteopathie en burn-out
Osteopathie helpt de klachten van een burn-out te verminderen.
Osteopathie is een holistische manuele geneeswijze. In plaats symptoombestrijding op losse ‘onderdelen’ in het lijf, is osteopathie gericht op herstel van het systeem als één geheel. Bij een burn-out is er sprake van een disbalans in veelal meerdere onderdelen in het lichaam.
De osteopaat onderzoekt en behandelt alle gebieden in het lichaam waar blokkades voelbaar zijn. Blokkades van beweging, energie of doorbloeding welke fysieke ongemakken veroorzaken. De behandeling is gericht op het geven van ruimte aan weefsels zoals de organen en de zenuwen. Daardoor kan het natuurlijk evenwicht in het lichaam herstellen. Om fysieke klachten bij een burn out te behandelen onderzoeken we het hormoonsysteem en dan met name het deel wat actief is tijdens stress, de zogenoemde stress-as van de hypothalamus, hypofyse en de bijnierschors. Deze stress-as is vaak te lang aangesproken en is daardoor uitgeput.
Door mobilisaties van de nek, de hals, de schedel en de borstkas kunnen we invloed uitoefenen op de hypofyse en de hypothalamus. Met mobilisaties van de nier hebben we een positieve invloed op de bijnierschors.
De behandeling werkt zowel biologisch als psychologisch door. Het helpt bij het verminderen van burn-out symptomen zoals angst en stress en de daarmee samenhangende fysieke klachten.
Acupunctuur en burn-out
Acupunctuur herstelt energiebalans bij een burn-out. Een gebrek aan energie is het meest zichtbare en urgente probleem bij een burn-out. We richten onze behandeling daarom eerst op het herstellen van de energiebalans. Door de diep ontspannende werking van acupunctuur vermindert de spanning in je lichaam en komt er meer rust in je hoofd. Voor veel burn-out patiënten voelt dit als een verademing. Vaak hebben zij zich jarenlang energiek en onrustig gevoeld. Terwijl ze eigenlijk al vermoeid waren, maar dat signaal was er niet waardoor het zo lang door kon gaan. Deze situatie van chronische spanning en niet tot rust kunnen komen kan met behulp van acupunctuur doorbroken worden.
Acupunctuur brengt de stresshormonen in balans. Bij een burn-out zijn er in je lichaam vaak langdurig verhoogde niveaus van stresshormonen zoals cortisol. Dit verstoort veel processen in je lichaam. Daardoor kun je allerlei lichamelijke en ook emotionele klachten krijgen. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur onder andere cortisolniveaus kan beïnvloeden. Door het verlagen van de hoeveelheid stresshormonen kunnen diverse processen in je lichaam weer normaler gaan verlopen.
Craniosacraal therapie en burn-out
In onze huidige maatschappij worden wij vooral aangesproken op ons cognitieve brein, d.w.z. dat we veel van wat we doen in werk en privéleven benaderen vanuit begrijpen en beredeneren. Vanuit dit begrijpen en redeneren zijn we in staat om veel te ontwikkelen en tot stand te brengen. Wat we daar in toenemende mate echter ook in tegenkomen is dat we minder in contact zijn met hoe we ons voelen bij wat we doen en de signalen die daarbij voelbaar zijn. We nemen de signalen niet meer waar of negeren ze, omdat we in ons hoofd hebben dat er zoveel belangrijks te doen valt. Resultaat daarvan kan zijn dat we bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, spanningsklachten, emotionele onbalans en allerlei, steeds terugkerende lichamelijke klachten, waar geen reguliere medische diagnose aan kan worden gekoppeld.
De balans tussen ‘hoofd en lijf’ is zodanig verstoord dat we meer moeite hebben om te functioneren. Je hoort ook cliënten steeds vaker zeggen dat ze “alsmaar in hun hoofd zitten”, als uiting van een gevoel dat er ergens iets niet klopt. Ze voelen dat het belangrijk is om iets te veranderen.
Doel van de behandeling Cranio-sacraal therapie is om het herstel van de balans tussen hoofd en lijf, of tussen denken en voelen te ondersteunen.
Niet door iets te ‘doen’, maar door te beginnen met te voelen hoe het nu eigenlijk is van binnen.
Fysiotherapie en oefentherapie bij burn-out
Een fysiotherapeut kan je helpen bij een groot deel van de burn-out gerelateerde klachten. Lichaam en geest vormen één systeem dus door je te richten op lichamelijk welbevinden werk je ook aan je geestelijke status. In eerste instantie heb je vooral rust nodig, je staat zowel mentaal als fysiek ver in de min, er moet ruimte zijn voor herstel. De kunst is om niet te blijven hangen in deze absolute rust maar beetje bij beetje weer activiteiten op te pakken.
Door de roofbouw die je lange tijd op je lichaam hebt gepleegd, is je conditie waarschijnlijk achteruitgegaan. Het weer opbouwen hiervan zal je voldoening geven, mits je dit in het juiste tempo doet. Als je het goed aanpakt dan zal het vertrouwen in je lichaam beetje bij beetje terugkomen. Een fysiotherapeut is de aangewezen persoon om je hierbij te begeleiden.
Behalve een verslechterde conditie is er vaak ook sprake van pijnlijke spieren. Deze kunnen symptomatisch behandeld worden met bijvoorbeeld dry needling of triggerpointmassage. Tot slot is er ook nog het gegeven dat je het voelen van je lichaam een beetje kwijt bent, je hebt tenslotte zo lang allerlei signalen genegeerd dat je lichaam denkt dat dat normaal is. Een fysiotherapeut kan je weer helpen bij het terugvinden van je lichaamsbesef.
Neem contact op
Zoals je leest hebben wij veel ervaring en expertise in huis m.b.t. het begeleiden bij een burn-out. Ben je op zoek naar hulp bij het overwinnen van een burn-out? Want dit hoef je namelijk niet alleen te doen! Neem dan contact met ons op via 0316-331776. We kijken graag wat we voor jou kunnen betekenen.