Gewrichtspijn

Een gewricht vormt een scharnier tussen twee botten. In ons lichaam zitten ongeveer 360 gewrichten, waarvan we er circa 100 goed mobiel zijn. We hebben enkele grote gewrichten zoals de schouder of de knie, daarnaast zijn er veel kleine gewrichten zoals die in de vingers, tussen de ruggenwervels of het kaakgewricht. Met zoveel gewrichten en bewegingen is de kans aanwezig dat er bij één of meerdere van deze gewrichten klachten ontstaan. Naar verluidt komen pijnlijke gewrichten ruim 800.000 keer per jaar voor onder de Nederlanders. Het kan zijn dat het bot, het kraakbeen in het gewricht of het gewrichtskapsel geïrriteerd raakt. Over de mogelijke oorzaken hiervan komen we later op deze pagina terug.

imc gimborn icon

Wat verstaan we onder gewrichtspijn?

  • Eén of meerdere gewrichten voelen stijf of pijnlijk aan
  • Bepaalde bewegingen gaan steeds moeilijker of lukken helemaal niet meer. (Bijvoorbeeld het openen van een kraan of het omdraaien van een sleutel)
  • Soms kun je ’s nachts wakker worden van pijnlijke gewrichten
  • Soms is het lastig de exacte plek aan te geven waar de pijn zit, dit komt doordat de pijn kan uitstralen van bijvoorbeeld de heup naar het been.
  • Pijn in de gewrichten kan ook ontstaan na bijvoorbeeld een val of sportblessure. Denk bijvoorbeeld aan een verstuikte enkel of schouderpijn.

Mogelijke oorzaken gewrichtspijn.

Hieronder vindt u de meest voorkomende oorzaken van gewrichtspijn.

  • Een pijnlijk gewricht door een val, een sportblessure of een ongeluk.Denk hierbij aan een verstuikte enkel, een dikke knie of botkneuzing.
  • Artrose
    Bij artrose ontstaat pijn en stijfheid in de gewrichten. Bijvoorbeeld in de heup(en), de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers. De klachten zijn het ergst als je ’s ochtends jouw hand of knie voor het eerst weer beweegt (startpijn). De stijfheid vermindert binnen het eerste halfuur dat je beweegt. Vaak merk je na ongeveer 10 minuten bewegen al een duidelijke verbetering. Bij intensief of langdurig bewegen kan de pijn weer terugkomen. De kans op artrose neemt toe naarmate je ouder wordt.
  • Ontstekingen (artritis)
    Bij een gewrichtsontsteking zijn er 3 duidelijke kenmerken.Het gewricht is pijnlijk, dik (gezwollen), en bewegen gaat minder goed. In sommige gevallen is het gewricht daarbij ook warm en/of rood gekleurd. Jicht is bijvoorbeeld een gewrichtsontsteking, maar deze kunnen ook ontstaan bij (opvlamming van) artrose of als reactie op een darmontsteking zoals bij de ziekte van Crohn. Ook bij reumatoïde artritis, een vorm van reuma, kunnen er ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Tot slot kan een ontsteking ontstaan door een bacterie. Een rood en warm gewricht kan duiden op een bacteriële infectie, bel in geval van een gewricht dat roodheid vertoont voor alle zekerheid als eerste de huisarts.

Osteopathie bij gewrichtsklachten

Osteopathie is een effectieve behandeling voor gewrichtspijn, afhankelijk van de oorzaak van de klachten en de individuele omstandigheden van de patiënt. Osteopathie is een vorm van manuele therapie die zich richt op het verbeteren van de mobiliteit en functie van het lichaam door middel van manipulatie en mobilisatie van de gewrichten, spieren en andere weefsels in het lijf zoals organen en zenuwen.

Vaak ontstaat er ook een bewegingsbeperking bij gewrichtspijn. Mobiliseren of manipuleren van de gewrichten kan de beweeglijkheid van de gewrichten optimaliseren.

Fysiotherapie en manuele therapie bij gewrichtsklachten

Een fysiotherapeut en oefentherapeut zijn specialisten op het gebied van oefening en training en kunnen dus ondersteunen bij het herstel van de functie van de gewrichten. Hoe beter het uithoudingsvermogen van onze spieren, hoe minder belasting er ontstaat op de gewrichten, met als gevolg dat de klachten zullen afnemen. Een oefentherapeut is daarnaast specialist op het gebied van een goede lichaamshouding. Bij een foutieve lichaamshouding, denk aan werkhouding achter het bureau of verkeerd tillen, kunnen gewrichtsklachten als gevolg van overbelasting ontstaan. Advies wat de houding verbetert, zorgt ervoor dat de behandeling een duurzaam effect heeft, waardoor de kans op recidief veel minder is.

Zoals je leest hebben wij veel ervaring en expertise in huis m.b.t. het begeleiden bij gewrichtsklachten.

Dry Needling bij gewrichtsklachten

Als gevolg van gewrichtspijn kan het lichaam de spieren rondom de gewrichten extra laten aanspannen. Het lichaam wil hierdoor de gewrichten ‘beschermen’ tegen overmatig bewegen. Deze toename van spierspanning kan resulteren in het ontstaan van triggerpoints, ook wel knopen genoemd, in de spieren. Deze triggerpoints kunnen ook uitstralen naar andere gebieden in het lijf, zoals de arm of benen. Dry needling werkt specifiek op deze triggerpoints, waardoor deze uiteindelijk zullen verdwijnen, de spieren beter ontspannen. Uiteindelijk kun je hierdoor de gewrichten weer makkelijker bewegen.

Cranio-sacraal therapie bij gewrichtsklachten

Voor het goed functioneren van ons lijf is het van belang dat er een goede verhouding is tussen arbeid en rust. Arbeid is niet alleen fysieke arbeid, dit zijn ook spanningen en emoties. Als er veel stress ervaren wordt dan is het lichaam niet of minder in staat om te herstellen van de belasting. Een gevoel hiervan kan zijn dat gewrichten geïrriteerd raken en pijn gaan doen. Bij cranio-sacraal therapie en lichaamsgerichte traumatherapie wordt het herstel bevorderd als er emoties of trauma’s uit het verleden ten grondslag liggen aan het ontstaan van de gewrichtspijn.

Orthomoleculaire voeding en gewrichtsklachten

Net zoals bij een goede arbeid-rust verhouding is goede voeding ook van essentieel belang voor het goed functioneren van ons lichaam. Onze voeding is de brandstof en zorgt voor de bouwstenen van ons lichaam. Onjuiste balans in essentiële voedingsstoffen kan zich uiten in gewrichtspijn. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het evenwicht tussen Omega 3 en Omega 6. Omega 3, wat zich met name bevindt in dierlijke producten zoals vette vis, remt ontstekingen in ons lichaam. Omega 6 daarentegen, wat vooral in plantaardige producten aanwezig is, stimuleert ontstekingen. Een onjuiste verhouding kan hierdoor zorgen voor een toename van ontstekingen in ons lichaam, zoals de gewrichten. Daarnaast geeft overgewicht een toename aan belasting op het lijf en dus ook de gewrichten, waardoor de kans op gewrichtspijn toeneemt.

Accupunctuur en gewrichtsklachten

Acupunctuur is een alternatieve geneeskunde die kan helpen bij het verminderen van gewrichtspijn. Bij acupunctuur worden dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst om de energiestroom te bevorderen en de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te stimuleren. Door de naalden op specifieke acupunctuurpunten te plaatsen, kan het de spanning in de spieren verminderen, de bloedcirculatie verbeteren en de pijn verminderen.

Neem contact op

Zoals je leest hebben wij veel ervaring en expertise in huis m.b.t. het begeleiden bij schouderpijn. Tevens zorgt onze integrale benadering ervoor dat je sneller van de klachten af bent en een kans op herhaling geminimaliseerd wordt, omdat je werkt aan een duurzamer herstel.  Heb je vragen of ben je op zoek naar hulp voor de lage schouderpijn? Neem dan contact met ons op via 0316-331776. We kijken graag wat we voor jou kunnen betekenen.