imc grimborn icon

Groeipijn bij jeugdige sporters en voetballers

Groeipijn is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen en jonge adolescenten tijdens hun groeiperiode. Bij IMC Gimborn ben je aan het juiste adres voor een oplossing.

imc grimborn icon

Is groeipijn een spelbreker voor je jonge sporter? Bij ons ben je aan het juiste adres voor een oplossing die het spel weer op gang brengt!

We begrijpen dat groeipijn niet alleen fysiek ongemak met zich meebrengt, maar ook mentaal en emotioneel. Daarom bieden wij een holistische benadering die niet alleen gericht is op het verlichten van de pijn, maar ook op het bevorderen van herstel en het voorkomen van toekomstige blessures.

Wat is groeipijn?

Groeipijn, ook bekend als ‘groeispurtenpijn’ of ‘osteochondrose’, is een veelvoorkomende aandoening bij kinderen en jonge adolescenten tijdens hun groeiperiode. Het wordt gekenmerkt door pijnlijke sensaties, meestal in de benen, die optreden tijdens perioden van snelle groei.

Oorzaken

De exacte oorzaak van groeipijn is niet volledig begrepen, maar het wordt vaak geassocieerd met de snelle botgroei die plaatsvindt tijdens de kinderjaren en adolescentie. Het wordt verondersteld dat deze groei kan leiden tot tijdelijke spanningen op de spieren, pezen en gewrichten, wat resulteert in pijn.

Groeipijn komt vaak voor tijdens de late kleutertijd, vroege schooljaren en vroege adolescentie. De pijn manifesteert zich meestal aan het einde van de dag of ’s nachts en kan variëren van mild tot matig van intensiteit. Typische locaties van groeipijn zijn de benen, met name rond de knieën, dijen, kuiten of scheenbenen.

Omgaan met groeipijn

Hoewel groeipijn meestal als onschadelijk wordt beschouwd, kan het voor sommige kinderen aanzienlijk ongemak veroorzaken en hun dagelijkse activiteiten beïnvloeden. Het is belangrijk om groeipijn te onderscheiden van andere medische aandoeningen die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, zoals fracturen, infecties of gewrichtsproblemen. Verder komt groeipijn vaak bij jeugdige voetbalspelers voor. Dit komt omdat voetbal een hamstring verkortende sport is en dit in combinatie met de snelle groei blessures kan geven.

Over het algemeen verdwijnt groeipijn vanzelf naarmate het kind ouder wordt en de groeispurt vertraagt. Het verlichten van symptomen kan vaak worden bereikt door eenvoudige thuiszorgmaatregelen, zoals rust, warmte, lichte massage of pijnstillers indien nodig.

Neem contact op

Ons team van deskundige professionals staat klaar om je te begeleiden en te ondersteunen, zodat je jonge atleet weer vol vertrouwen het veld op kan stappen. We combineren geavanceerde behandelmethoden met een persoonlijke benadering, zodat elke sporter de zorg krijgt die hij of zij verdient.

Laat groeipijn geen obstakel vormen voor de dromen van je jeugdige sporten. Neem vandaag nog contact met ons op via 0316-331776 of via het contactformulier op deze website, en geef ze de kans om te schitteren op het veld, zonder belemmeringen!