imc grimborn icon

Hielspoor

Hielspoor een vervelende klacht die lang kan aanhouden. Dagelijkse klachten en pijn onder aan de voet is erg vervelend. We maken er immers dagelijks gebruik van. Wist u dat osteopathie, fysiotherapie, dry needling, oefentherapie of acupunctuur bewezen therapieën zijn om hielspoor sneller te laten genezen?

imc grimborn icon

Wat is hielspoor?

Laten wij eerst maar eens uitleggen wat hielspoor is. Hielspoor is te herkennen aan felle pijn onder je hak, vooral in de ochtend als je net uit bed stapt of als je lange tijd stil hebt gezeten. De belangrijkste oorzaak van hielspoor is overpronatie. Dat is het naar binnen kantelen van de enkels. Overpronatie zorgt voor overbelasting van de peesplaat, de brede pees die onder je voet loopt van het hielbot naar de voorvoet. Als deze peesplaat overbelast wordt door bijvoorbeeld teveel hardlopen, springen en lopen, zorgt dit voor spanning op de aanhechting aan de binnenkant van het hielbot. Op die plek kan mogelijk verkalking ontstaan (‘aansporen’). Dat ziet eruit als een klein stukje uitstekend bot.

Wat is osteopathie?

Je staat er niet altijd bij stil, dat alles in je lichaam voortdurend in vloeiende ritmes in beweging is. Niet alleen je spieren, pezen en gewrichten, maar ook je bloedvaten, ingewanden en botten. Zelfs je lichaamscellen. Osteopathie houdt zich bezig met die bewegingen zodat je lijf goed en zonder problemen kan werken. Als de ritmes van die bewegingen gehinderd worden kan het zijn dat je elders in je lichaam klachten krijgt. Rugpijn, buikpijn, hoofdpijn of hielspoor.

Hoe werkt osteopathie?

De osteopaat kijkt bij zijn behandelingen veel verder dan alleen de pijnlijke plek. Je hele lichaam doet mee. Je organen, botten, gewrichten en je lymfestelsel. Pijn in je schouder kan namelijk te maken hebben met een ritmeverstoring in je buik. Dit heet een holistische benadering.

Osteopathie gaat ervan uit dat het lichaam zich van heel veel klachten zelf kan genezen. Met manuele technieken (handgrepen) geeft de osteopaat lichte prikkels aan je lichaam om de blokkade op te heffen en het zelf herstellend vermogen van je lichaam in werking te zetten.

 

 

Hoe kan osteopathie mij van hielspoor afhelpen?

Als je met hielspoor bij een reguliere arts komt zal hij zich ook op deze plek concentreren. Logisch, want bij hielspoor doet je hiel pijn. Maar als je met hielspoor bij de osteopaat komt, dan is zijn behandeling gericht op de prostaat, baarmoeder, blaas en het buikvlies. Deze organen zijn nauw verbonden met je hielen en het peesplaatweefsel.

Een osteopaat behandelt het hele bewegingsapparaat, het zenuwstelsel én het orgaanstelsel. Manuele therapie is hiervan een onderdeel. Door middel van specifieke technieken probeert de osteopaat de beweeglijkheid en de doorbloeding van organen te verbeteren om de klachten te verhelpen. Om hielspoor te behandelen kan een osteopaat bijvoorbeeld een speciale massagetechniek toepassen op de plaats van de blaas. Deze techniek is niet pijnlijk en niet gevaarlijk.

Bij zowel fysio- en manuele therapie als bij osteopathie, kan de pijn na de behandeling eerst verergeren. Niets om je zorgen over te maken; het hoort bij het genezingsproces. Bovendien zijn er inmiddels genoeg studies die aantonen dat osteopathie een veilige behandelmethode is.

Fysiotherapie en oefentherapie bij hielspoor

Oefeningen bij hielspoor versterken en stretchen de spieren, wat de pijn kan verlichten. De oefeningen zijn makkelijk thuis te doen en je hebt er niet veel voor nodig. Voor het beste resultaat moet je de oefeningen dagelijks uitvoeren, het liefst twee of drie keer per dag. Doen de hielspooroefeningen pijn of heb je last van napijn? Bouw het dan rustig op. Ook hierbij geldt: overdaad schaadt. Dus luister goed naar je eigen lichaam. De fysiotherapeut of oefentherapeut kan u hierbij helpen en goede begeleiding en advies geven.

Voeding en hielspoor

Door te kiezen voor gezonde voeding heeft je lichaam tevens de beschikking over de juiste bouwstoffen om jouw lichaam weer te laten herstellen. Een gezonde voeding heeft daardoor ook effect op het peesherstel bij klachten zoals hielspoor en achillespeesklachten.

Zoals je leest hebben wij veel ervaring en expertise in huis m.b.t. het begeleiden bij Achillespeesklachten of hielspoor.

Dry Needling en hielspoor

Wat zijn triggerpoints?

Als je bij je fysiotherapeut komt met hielspoorklachten, zal de therapeut eerst onderzoeken of er triggerpoints aanwezig zijn in de kuitspieren. Wanneer dit niet het geval is, is een dry needling behandeling niet mogelijk.

Triggerpoints zijn pijnpunten die op de dwarsgestreepte spierband zitten. Ze voelen aan als pijnlijke verhardingen of kleine ‘knoopjes’ die de fysiotherapeut kan herkennen. Als je op deze triggerpoints drukt, wek je meestal de – helaas maar al te bekende – hielspoorpijn op. Deze gebieden worden ook referred pain patterns (verschijnsel waarbij pijn die op een andere plaats wordt gevoeld dan waar de weefselbeschadiging plaatsvindt) genoemd.

Bij hielspoor kunnen de triggerpoints voorkomen in de kuiten, op de voetzool of in de knieholte. Deze triggerpoints zorgen er eigenlijk voor dat de betreffende spier niet meer kan ontspannen.

Triggerpoints aanprikken met dry needling

Voor dry neelding wordt een droge naald gebruikt. Dit wil alleen maar zeggen dat de naald niet wordt gebruikt om vloeistof in te spuiten, maar uitsluitend om aan te prikken.
De therapeut brengt de naald in, rechtstreeks in zo’n triggerpoint en beweegt de naald onderhuids op en neer. Als de naald op de juiste plaats is ingebracht, voel je eerst een onaangename pijn, precies op de aangedane plek. Dit wordt een twitch (zenuwtrekking) genoemd. Wat je voelt zijn onwillekeurige samentrekkingen van de spiervezels. Geen prettig gevoel maar het goede nieuws is dat de pijn na enkele seconden afneemt en dat dit een teken is dat therapeut op de goede plek zit.

De therapeut beweegt het naaldje vervolgens op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint los te maken. Dit gaat gepaard met het plotseling aanspannen van de spier. De spier verkrampt even en dat kan een vervelend gevoel zijn. Na de behandeling voelen de behandelde spieren soms wat gevoelig en beurs aan. Dat gevoel houdt ongeveer 2 uur tot een dag of twee aan.

Triggerpoints, hoe kom je daar aan?

Naast pijn onder je hak, veroorzaken triggerpoints ook vaak klachten op een andere plek dan waar de spierknoop zit. Dat noemen we ‘uitstralingspijn’.
Triggerpoints ontstaan meestal door overbelasting, een verkeerde houding, zwaar werk, sporten zonder warming-up of stress. Dat veroorzaakt spanning en irritatie van het spierweefsel en na verloop van tijd kunnen er triggerpoints ontstaan. Pijnpunten uiten zich op verschillende manieren. Pijnlijke, stijve en minder krachtige spieren en tintelingen. Of als hielspoor.

Wat is het verschil met acupunctuur?

Dry needling lijkt op acupunctuur omdat er voor beide technieken dezelfde naalden worden gebruikt. De methode is wél heel anders. Acupunctuur is een ‘energiebehandeling’ waarbij de naalden langs de energiebanen van het lichaam worden geplaatst en niet uitsluitend op de pijnplekken. Bij een acupunctuur behandeling worden er meestal meerdere naalden geplaatst die wel 20 minuten moeten blijven zitten. Bij dry needling gaat de fysiotherapeut steeds op zoek naar de triggerpoints en steekt de naald hier slechts een paar seconden in.

Wat kun je na de behandeling verwachten?

Na een behandeling is het goed om rustig te bewegen, de spieren licht te rekken en warm te houden. Eventuele napijn verdwijnt daardoor sneller. Soms geeft de therapeut oefeningen of adviezen mee om de effecten zelf bij te houden of te vermijden dat de klacht terugkomt.
Je kunt na een behandeling al vrij snel verbeteringen voelen. Uitstralende pijn wordt aanzienlijk minder en de soepelheid van de kuitspieren nemen toe. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om echt van de pijn in je hiel af te komen.

De voordelen van dry-needling

• Effectief: directe ontspanning en merkbaar resultaat
• Snelle afname van de pijn
• Triggerpoints verdwijnen sneller ten opzichte van (zelf)massage
• Vlot functieherstel van de spier waardoor volledig herstel wordt bevorderd

Het is goed om je te realiseren dat je met dry needling bij hielspoor heel goed de pijn kunt bestrijden. De eigenlijke hielspoor, het verharde deeltje op het hielbeen, zal er niet door verdwijnen.

Acupunctuur en hielspoor

Bij een hielspoorbehandeling met acupunctuur worden dunne steriele naalden in de onderbenen, voeten, enkels en soms ook in de rug gezet.

Acupunctuur stimuleert de bloedsomloop en herstelt een verstoorde balans in de energiebanen.

Soms wordt er bij een acupunctuurbehandeling ook gebruik gemaakt van Moxa (bijvoet). De acupunctuurpunten worden met dit kruid verwarmd. Zo wordt extra energie toegevoegd op de pijnpunten.

Neem contact op

Zoals je leest hebben wij veel ervaring en expertise in huis m.b.t. het begeleiden bij Achillespeesklachten of hielspoor. Neem dan contact met ons op via 0316-331776. We kijken graag wat we voor jou kunnen betekenen.