imc grimborn icon

Kaakklachten? Wij hebben therapie op maat!

Staat u wel eens op met hoofdpijn aan de zijkant van uw hoofd en rond uw oor? Heeft u last van bruxisme (tandenknarsen)? En merkt u dat wanneer u stress ervaart uw kaken erg gaan klemmen? Let op! Dan kan het goed zijn dat uw hoofdpijn en andere klachten vanuit uw kaakgewricht en omliggende spieren komen. Het goede nieuws is dat deze klachten goed behandelbaar zijn bijvoorbeeld door osteopathie of fysiotherapie. 

imc grimborn icon

Wat zijn kaakproblemen? 

Kaakklachten worden meestal veroorzaakt door het kaakgewricht of de kauwspieren. Daarnaast bestaan er ook kaakklachten die voor je gevoel misschien helemaal niets te maken hebben met je kaak, maar toch veroorzaakt worden door problemen in het kaakgebied. Voorbeelden hiervan zijn (onverklaarbare) oorklachten/oorpijn, nekklachten, een brokgevoel in de keel, hoofd- of kiespijn. Meestal ontstaan deze klachten in stressvolle of drukke periodes. Kaakklachten ontstaan vaak als je de kauwspieren en/of het kaakgewricht (meestal onbewust) teveel onnodig gebruikt en daardoor overbelast. Voorbeelden van deze ‘verkeerde mondgewoonten’ zijn klemmen met de kaken, tandenknarsen, nagelbijten, tongpersen, vaak kauwgom kauwen, enzovoorts. 

Osteopathie en kaakproblemen

Bij kaakproblemen speurt de osteopaat de dieperliggende oorzaak op. Die kan bijvoorbeeld liggen bij blokkades in de hals en de schedel, spierspanningen rond het hoofd, of een dysfunctie van de bewegingen in het kaakgewricht. Bijvoorbeeld als u uw mond niet meer goed kunt openen en sluiten. Door zachte manuele technieken kan de osteopaat de (spier)spanningen verminderen en de normale beweging van het kaakgewricht weer herstellen. 

Hoofdpijn en andere klachten rondom het gelaat kunnen ook het gevolg zijn van een orthodontische behandeling. Het dragen van een beugel zet druk op de botstukken van het gelaat en de positie van de tanden. Een bezoek aan de osteopaat voor, tijdens en na het dragen van de beugel zorgt ervoor dat onderliggende spanningen verdwijnen en hoofd- en nekklachten verminderen.

Fysiotherapie en kaakproblemen

De fysiotherapeut onderzoekt en behandelt klachten in het hoofd-, hals- en kaakgebied. Met advies, oefeningen en begeleiding helpt orofaciale fysiotherapie om de kaken meer te ontspannen en de beweeglijkheid ervan te verbeteren. Tevens kan de fysiotherapeut ervoor kiezen om de spieren vrij te maken met behulp van Dry Needling: een zeer effectieve methode om de kaakspieren te kunnen ontspannen. 

Verminderen van spanningen en stress

Door aanpassingen te doen in uw voeding kunt u de ervaren stressklachten verminderen. Tevens kunnen acupunctuur en CranioSacraal therapie helpen om uw ervaren spierspanningen en stressklachten te reduceren. 

Integrale aanpak IMC ‘een andere kijk’

Als u bij ons in behandeling gaat kijken wij altijd of wij de onderliggende oorzaak van uw klachten kunnen vinden. Onze behandeling is niet alleen gericht op het verminderen van de symptomen, maar ook op het aanpakken van de onderliggende oorzaak.

Onze behandeling begint met een intakegesprek, het doorlopen van een of meerdere vragenlijsten en lichamelijk onderzoek naar uw klachten. In samenspraak met u en de tandarts kijken wij met welke therapievorm wij u het beste kunnen helpen. 

Wij zorgen ervoor dat uw behandeling voor u op maat gemaakt is. Daarbij kijken wij verder dan de reguliere therapie: Hierbij maken wij een combinatie tussen complementaire therapievormen en reguliere therapievormen zodat uw klacht bij de bron wordt aangepakt. Zo kunnen de therapeuten van IMC Gimborn met u werken aan het verlichten van stress, het verbeteren van uw voedingspatroon, uw leefstijl en de mechanische werking van uw kaakgewricht. Tussentijds evalueren wij met u of de behandeling effect heeft en of het eventueel nodig is om de behandeling aan te passen. Zo heeft u altijd inspraak in uw eigen behandeltraject. 

Kaakklachten en trauma

Bent u gevallen? Of heeft u een ander trauma opgelopen in uw aangezicht? Dan hebben wij bij IMC Gimborn in Zevenaar specialisten op dit gebied die u kunnen helpen om de normale bewegingsfuncties in het aangezicht te herstellen.

Neem contact op

Heeft u kaakklachten en wilt u een behandeling op maat? Of wilt u meer informatie? Neemt dan contact met ons op. Of bel gerust naar 0316-331776, wij helpen u graag verder.

Eén reactie