imc grimborn icon

Luister naar uw buikbrein

Niek van het Erve - 17/01/2022

Kent u dat fijne gevoel van vlinders in uw buik als u verliefd bent? Of juist het gevoel van een knoop in uw maag als u zich zorgen maakt? Het lijkt erop dat uw lichaam u op die momenten iets wil vertellen. Dat gebeurt niet met uw hersenen, maar met uw zogenaamde ‘buikbrein’.

imc grimborn icon

Wat is het buikbrein?

Wetenschappers noemen dit tweede brein het enterisch zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel bestaat uit meer dan honderd miljoen zenuwcellen en loopt van de slokdarm tot het rectum. Onderzoekers hebben recent ontdekt hoe het buikbrein in ons lichaam werkt.

De belangrijkste rol van het enterisch zenuwstelsel is ervoor zorgen dat ons lichaam voedsel goed verwerkt. Het communiceert met onze fysische processen en darmflora en laat ons slikken en verteren. Het zorgt voor vrijlating van enzymen die ons voedsel afbreken en zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die in ons voedsel zitten door ons lichaam worden opgenomen.

Het buikbrein en het grote brein

Naast al deze complexe communicatie met onze ingewanden ‘praat’ het buikbrein ook met ons grote brein. Dit grote brein bestaat uit ons centrale zenuwstelsel. Onderzoekers hebben aangetoond dat irritatie in de darmwand (het buikbrein) kan zorgen voor een trigger van signalen naar het centrale zenuwstelsel (het grote brein). Het enterisch zenuwstelsel kan namelijk emotionele verschuivingen veroorzaken. Denk daarbij aan de trigger van angst en depressie bij mensen met prikkelbaar darm syndroom (PDS) of functionele darmproblemen. Het hoeft dus niet altijd waar te zijn dat buikklachten veroorzaakt worden door stress, angst of depressie voor buikklachten zorgt: ook het tegenovergestelde is mogelijk!

De behandelmogelijkheden voor mensen met buikklachten

Zowel preventief, therapeutisch als medicatief. Omdat het grote brein en het buikbrein met elkaar ‘praten’, kan één therapievorm op beide breinen inspelen. Zo blijkt uit onderzoek dat een osteopatische behandeling door viscerale mobilisaties vermindering van klachten geeft bij patiënten met prikkelbaar darmsyndroom, en tegelijk zorgt voor verbetering van kwaliteit van leven. (Attali et al., 2013.),(Florance et al., 2012.) en (Hundscheid et al., 2007). Een ander voorbeeld laat zien dat een behandeling door acupunctuur verbetering van kwaliteit van leven laat zien bij IBS / PDS (prikkelbaar darmsyndroom), de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn werd door de onderzoekers een significante vermindering in actieve periodes gemeten. (Schneider et al., 2007).

Buikklachten cijfers

In 2017 waren er naar schatting ruim 3,7 miljoen personen met een maag- lever- of darmaandoening bekend bij de huisarts. Bijna 60 procent is vrouw en ruim 40 procent man. Naar verwachting van het RIVM zal het aantal mensen dat zich met maag- lever of darmklachten bij de huisarts meldt in 2030 met 10% zijn toegenomen. Het aantal gevallen van kanker aan het spijsverteringsstelsel zal naar verwachting de komende jaren met 25% toenemen.

Het belang van het buikbrein

Omdat het buikbrein een belangrijke rol speelt in de totale gezondheid van het lichaam is het van belang de darm gezond te houden. Een goede werking van de spijsvertering is zelfs van levensbelang. Inzichten in de werking van ons buikbrein laten zien dat psycho-emotionele aspecten, leefstijl, de mechanische werking van de darm en voeding een rol spelen bij een gezonde werking van de spijsvertering. En dat die spijsvertering direct invloed heeft op de manier waarop de rest van uw lichaam functioneert.

Beweeg voldoende, vermijd stress, let op uw voeding en eet voldoende vezels om uw buik en de rest van uw lichaam gezond te houden. Heeft u klachten? Neem deze dan serieus en maak een afspraak bij de huisarts of een van onze specialisten.