Ik ben Karin Eggers, sinds 2009 praktijkhoudend huisarts in ‘s-Heerenberg en in 2023 afgestudeerd als Arts Integrale Geneeskunde.
Mijn holistische kennis pas ik toe in mijn eigen praktijk, maar merk dat ik graag buiten de huisartsenpraktijk een spreekuur wil houden met meer ruimte en tijd voor de patiënt.
Mijn visie
Ik ben ervan overtuigd dat onze huidige samenleving veel mensen ziek maakt. Maar omdat het normaal is gaan mensen door met continu aanstaan. In onze maatschappij worden er steeds meer prestaties van je verwacht in steeds minder tijd.
We kunnen haast niet meer ontspannen, ziekzijn mag niet. De angst (bewust of onbewust) regeert ons denken: angst voor tekort schieten, te weinig tijd, te weinig geld, er niet bij horen. En dan nog alle andere angsten die door de media gestookt worden.
De mens is een wonderbaarlijk wezen dat sinds de oertijd heeft overleefd doordat ons lichaam op overleving is aangepast. Dit betekent dat we bij gevaar verschillende reacties kunnen vertonen om te overleven: fight, flight, freeze, en sinds kort fawn.
In een gevaarlijke situatie schakelen wij vanuit ontspanning (parasympaticus) in de overlevingsmodus (sympaticus) tot we ons weer veilig voelen. In de fight, flight, freeze of fawn toestand worden verschillende lichaamsprocessen onderdrukt zoals vertering, voortplanting, immuniteit en compassie (voor jezelf en anderen). Andere systemen worden juist maximaal ingezet. Hart en longen werken hard om de spieren en hersenen met zuurstof en energie te verzorgen, stresshormonen worden afgegeven om adequate suikerspiegels en maximale alertheid te waarborgen. Wanneer de gevaar voorbij is, kan deze geweldige respons weer omgekeerd worden en gaan we terug naar verteren, voortplanten, ontspannen en rusten.
Wat kan ik voor de patiënt betekenen?
Wat als je altijd aanstaat? Wat als je je nooit veilig voelt? Wie ben je en wat is jouw verhaal? Wat doe je, wanneer jij je onveilig voelt, of verdrietig of boos? Hoe heb je overleefd? Welke van deze strategieën zijn nu niet meer handig en maken je ziek? Dit wil ik samen met patiënten uitzoeken.
Bewustwording is vaak het begin van verandering. Samen kunnen wij kijken naar de samenhang tussen het verhaal en de klachten. Hierna zoeken wij naar passende interventies in de vorm van kleine veranderingen in lifestyle en mogelijk aanvullende therapieën.