Thomas Bruel
Fysiotherapeut
Psychosomatisch fysiotherapeut i.o.
Lid Keurmerk Fysiotherapie
IMC Gimborn » Ons team » Thomas Bruel
Mijn naam is Thomas Bruel en ik ben vanaf november 2020 werkzaam bij IMC Gimborn als fysiotherapeut.
In 2018 heb ik mijn bachelor of science diploma fysiotherapie behaald aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Na mijn studie ben ik werkzaam geweest bij eerstelijnspraktijken in Arnhem en Gendt.
Ik heb in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met allerlei verschillende klachtenbeelden en patiënten doelgroepen. Als fysiotherapeut behandel ik klachten over het gehele lichaam. Voorbeelden hiervan zijn: (lage)rugklachten, nekklachten, schouderklachten, knieklachten en enkelklachten.
Vaak gaat het om pijnklachten in combinatie met een ‘beweegprobleem’. Mensen voelen zich beperkt of belemmerd in hun dagelijks leven door bepaalde klachten. Samen kijken we hoe we dit kunnen verbeteren.
Wanneer nodig pas ik ‘dry needling’ toe omdat dat effectief kan zijn bij verschillende spier/bindweefselklachten (o.a. bij nek-en lage rugklachten en bilklachten (soms met uitstraling in het been).
In mijn behandelplannen pas ik ook vaak gerichte oefentherapie toe. Aangezien dit één van de best wetenschappelijk bewezen behandelopties is bij veel (pijn)klachten.
Psychosomatisch fysiotherapeut
Al vroeg in mijn fysiotherapie loopbaan raakte ik geïnteresseerd in de samenhang tussen lichaam en geest. Om die reden ben ik de master tot psychosomatisch fysiotherapeut gaan doen. Dit is een specialisatie binnen de fysiotherapie en gaat over de samenhang tussen lichaam en geest.
Voorbeelden van klachten die ik vanuit de psychosomatiek veel in de praktijk zie zijn: chronische pijnklachten (pijnklachten die langer dan 3 á 6 maanden bestaan, soms zelfs jaren), overspannenheid/burn-out klachten, vermoeidheidsklachten (o.a. long-covid klachten of CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom), stress gerelateerde klachten en/of slaapproblemen, angstklachten, hyperventilatie/paniek en slapeloosheid.
Als klachten niet vanzelf overgaan, gaan wij vanuit de psychosomatiek samen kijken welke factoren het herstel belemmeren of in stand houden.
We gaan kijken hoe u omgaat met de klachten, hoe u denkt over uw klachten en ook naar de sociale factoren (de invloed van uw omgeving). Vaak spelen er meerdere verschillende factoren een rol die ervoor zorgen dat uw situatie (nog) niet is verbeterd.
Mensen wachten vaak te lang met hulp zoeken omdat ze denken dat de klachten wel vanzelf zouden overgaan. Maar vaak is dit niet het geval en hebben zij daar hulp bij nodig.
In behandelingen die meer gericht zijn op psychosomatische fysiotherapie komen elementen terug zoals:
- (pijn)educatie (uitleg over de klachten)
- lichaamsbewustwording (d.m.v. bijv. mindfulness)
- lichaamsbewustwordingsoefeningen (dit zijn oefeningen waarbij u bijvoorbeeld leert wanneer u over uw grenzen gaat of beter kan leren aanvoelen wat uw lichaam aangeeft)
- ademhalingsoefeningen/technieken
- coping strategieën (leren hoe u zelf het best kunt omgaan met de klachten in uw dagelijks leven)
- communicatieve massage (lichaamsbewuster worden d.m.v. therapeutische aanraking)
- gespreks-/coachingstechnieken.
Mocht u zich herkennen hierin of vragen hebben hierover, dan mag u altijd contact opnemen of een afspraak inplannen bij mij. Graag help ik u dan verder en gaan wij samen werken aan verbetering
Nascholingen
Medical Taping
Orthopedische lage rug revalidatie
4xT methode
Dry Needling
COVID-19 (Corona) revalidatie specialist