imc gimborn icon

Prikkelbaar Darm Syndroom

Niek van het Erve - 27/01/2022

imc gimborn icon

Wat is het Prikkelbaar Darm Syndroom?

Het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Naar schatting komt het bij ruim 10% van de Nederlanders voor. Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen. Hierdoor kunnen diarree of juist verstopping ontstaan. Bij ruim 60% van de mensen met PDS zijn de zenuwen in de darmwand extra gevoelig. PDS wordt steeds meer gezien als een verstoring in de hersen-darm-as, waarbij de darmen verstoorde signalen aan de hersenen geven. PDS is één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Het ziekteverzuim van PDS is hoger dan griep. Patiënten kampen met onzekerheid, stress en moeten vaak lang zoeken naar de behandeling die het beste bij hen past.

Symptomen PDS 

 • De symptomen moeten al langer dan 6 maanden bestaan.
 • De patiënt moet gemiddeld minstens 1 dag per week in de afgelopen 3 maanden buikpijn hebben gehad.

De patiënt moet tenminste 2 van de volgende 3 symptomen hebben:

 • De buikpijn is gerelateerd aan de ontlasting
 • Een verandering van de frequentie van de stoelgang: diarree of obstipatie
 • De vorm van de stoelgang is veranderd: te hard of te waterig


Diagnose PDS

De diagnose PDS wordt alleen gesteld als er geen structurele of biochemische verklaring voor de symptomen is te vinden.

Symptomen die de diagnose versterken zijn:

 • Abnormale ontlasting
 • Slijm bij de ontlasting
 • Opgeblazen gevoel/opgezette buik
 • De symptomen worden erger na de maaltijd
 • Brandend maagzuur
 • Hoofdpijn
 • Fibromyalgie
 • Problemen met de blaas
 • Pijn bij het vrijen

PDS en stress

Veel mensen met PDS ervaren dat spanning en stress een duidelijke invloed heeft op hun klachten. De buikklachten zijn dan een signaal van het lichaam dat er overbelasting is, net zoals hoofdpijn dat kan zijn. Het verminderen van stress of beter met stress om leren gaan is vaak effectiever dan andere behandelingen en zal uw kwaliteit van leven verbeteren.

PDS en voeding

Voeding speelt een grote rol bij PDS. Vrijwel alle patiënten geven aan dat voeding van invloed is op hun klachten en dat bepaalde voedingsmiddelen klachten kunnen verergeren en andere deze juist weer kunnen verminderen. Bij PDS ontstaan de klachten vaak doordat de darmen overgevoelig zijn en hierdoor sneller reageren op bepaalde voedingsmiddelen.

*Bron: Maag lever darm stichting en PDSB.nl

Integrale aanpak IMC ‘een andere kijk’

Als u bij ons in behandeling gaat kijken wij altijd of wij de onderliggende oorzaak van uw klachten kunnen vinden. Onze behandeling is niet alleen gericht op het verminderen van de symptomen, maar ook op het aanpakken van  de onderliggende oorzaak. Wij zien regelmatig dat dankzij deze integrale aanpak ook andere klachten verdwijnen die op het eerste gezicht geen directe relatie lijken te hebben met PDS. 

Onze behandeling begint met een intakegesprek, het doorlopen van een of meerdere vragenlijsten en lichamelijk onderzoek naar uw klachten. In samenspraak met u en de huisarts kijken wij met welke therapievorm wij u het beste kunnen helpen. 

Wij zorgen ervoor dat uw behandeling voor u op maat gemaakt is. Daarbij kijken wij verder dan de reguliere therapie: Hierbij maken wij een combinatie tussen complementaire therapievormen en reguliere therapievormen zodat uw klacht bij de bron wordt aangepakt. Zo kunnen de therapeuten van IMC Gimborn met u werken aan het verlichten van stress, het verbeteren van uw voedingspatroon, uw leefstijl en de mechanische werking van uw darm om klachten door PDS te verminderen. Tussentijds evalueren wij met u of de behandeling effect heeft en of het eventueel nodig is om de behandeling aan te passen. Zo heeft u altijd inspraak in uw eigen behandeltraject. 

Neem contact op

Heeft u PDS klachten en wilt u een behandeling op maat? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op of bel ons dan gerust op 0316-331776, wij helpen u graag.