imc grimborn icon

Reflux bij baby’s

Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm (spugen). Bij baby’s komt reflux vrij vaak voor. Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby’s soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen de klachten hierdoor.

imc grimborn icon

Reflux ontstaat doordat de maagingang en/of de maaguitgang niet goed functioneren. Deze ingang en uitgang worden sfincters genoemd. Reflux bij baby’s ontstaat meestal doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Ook een plotselinge verslapping van het sluitspiertje kan bij baby’s de oorzaak zijn van het terugstromen van de maaginhoud. Als het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet voldoende is ontwikkeld, kan deze zijn functie bij baby’s nog niet voldoende uitvoeren. Dit heeft tot gevolg dat maaginhoud de slokdarm in kan stromen.
De aansturing van de maagingang en maaguitgang gebeurd via een zenuw de nervus vagus die vanuit de hersenen, samen met de slokdarm, door de hals naar beneden loopt.

Hoe kun je (verborgen) reflux herkennen?

Gastro-oesofagele reflux is het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm, met of zonder spugen tot gevolg. Er zijn twee vormen van reflux:

Gewone reflux bij baby’s

Bij gewone reflux spugen kindjes regelmatig.

Verborgen reflux bij baby’s

Bij verborgen reflux komt maaginhoud ook omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Sommige kinderen ‘herkauwen’ hun voeding op die manier.

 

Voor beide vormen geldt dat wanneer dit vaak gebeurt, er irritatie van de slokdarm optreedt. Maar hoe kun je (verborgen) reflux nu herkennen? Onderstaande symptomen kunnen erop wijzen dat jouw baby last heeft van reflux:

Spugen, soms zelfs nog lange tijd na de voeding
Voeding weer wegslikken (verborgen reflux)
Onrustig direct na of al tijdens de voeding, bijvoorbeeld door verslikken
Tongetje veel naar buiten steken
Onrustig slapen, hazenslaapjes
Bij slapen veel ademgeluiden, reutelende of piepende geluiden
Huilen bij neerleggen of platliggen
Snel verkouden

Wat kan de osteopaat doen bij reflux bij baby’s?

Bij baby’s met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt. De mobiliteit van de maag en omliggende organen worden verbeterd, waardoor de maagingang beter kan sluiten en we beïnvloeden de aansturing door de nervus vagus vrij te maken. Tevens wordt ook naar de nek en schedel gekeken.

Tijdens de behandeling zal de osteopaat met zachte handgrepen lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk maken. Osteopathie is dan ook een veilige behandelmethode voor baby’s en ideaal bij het verhelpen van refluxklachten.

Zoals je leest hebben wij veel ervaring en expertise in huis m.b.t. het begeleiden bij baby's met reflux.

Voorkeurshouding bij baby’s

Baby’s hoe jong ze ook zijn, krijgen ze soms te maken met bewegingsproblemen, zoals een  voorkeurshouding. Dit betekent dat ze hun hoofdje steeds naar dezelfde kant draaien, wat kan leiden tot een platte kant van het achterhoofd en minder bewegingsvrijheid in de nek. Helaas komt dit veel voor bij baby’s van 0 tot 6 maanden oud. Maar geen zorgen, er zijn manieren om dit te voorkomen en het is goed te behandelen, dus lees vooral verder!

Er zijn verschillende oorzaken van voorkeurshouding bij baby’s, waaronder een verkeerde beweging in de nek of een probleem met de spieren of zenuwen in de nek. Het kan ook worden veroorzaakt door een moeilijke bevalling of door het gebruik van een voorkeurshouding in de baarmoeder.

Een voorkeurshouding bij kinderen kan verschillende symptomen veroorzaken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  •  Afplatting van het hoofd aan één kant: Als een kind herhaaldelijk zijn of haar hoofd naar één kant draait, kan dit leiden tot een afplatting van de schedel aan die kant.
  • Beperkte bewegingsvrijheid in de nek: Een kind met een voorkeurshouding kan beperkte bewegingsvrijheid in de nek hebben. Hierdoor kan het moeilijk zijn om het hoofdje naar de andere kant te draaien.
  • Schuine stand van het hoofd: Wanneer een kind altijd zijn of haar hoofd naar dezelfde kant draait, kan het hoofd schuin gaan staan. Dit kan duidelijk zichtbaar zijn als je het kind van bovenaf bekijkt.
  • Voorkeur voor één borst bij het voeden: Als een kind altijd op dezelfde manier wordt vastgehouden tijdens het voeden, kan hij of zij een voorkeur ontwikkelen voor één borst. Dit kan leiden tot ongelijke groei van het lichaam.

Er zijn verschillende maatregelen die ouders en verzorgers kunnen nemen om te voorkomen dat er voorkeurshouding optreedt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de baby afwisselend op beide zijden te laten liggen, zodat de nekspieren zich evenredig ontwikkelen. Daarnaast kan het helpen om de baby regelmatig te laten buikliggen, onder toezicht uiteraard, zodat de baby zijn of haar nekspieren kan gebruiken om het hoofd op te tillen.

Het is ook aan te raden om de baby vaak te dragen en te knuffelen, zodat de baby gestimuleerd wordt om het hoofd naar beide kanten te draaien en de nekspieren te gebruiken. Als de voorkeurshouding blijft bestaan kan een osteopaat met manuele technieken ervoor zorgen dat er ontspanning optreed rond het hoofd en nekgebied waardoor de baby het hoofdje makkelijker kan draaien. Hierdoor wordt verdere afplatting van de schedel voorkomen.

Naast het behandelen van de fysieke symptomen van een voorkeurshouding, kan een osteopaat ook advies geven over de juiste houding en bewegingen voor de baby. Door de ouders te leren hoe ze hun baby het beste kunnen vasthouden en positioneren, kan verdere ontwikkeling van een voorkeurshouding worden voorkomen.

Neem contact op

Wil je meer weten over reflux? Heb je vragen m.b.t. een voorkeurshouding bij jouw kind? Of heeft jouw kind reflux problemen? Neem dan contact op met 0316-331776. Of maak een afspraak bij een van onze osteopaten.