imc grimborn icon

Reflux bij baby’s

Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm (spugen). Bij baby’s komt reflux vrij vaak voor. Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby’s soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen de klachten hierdoor.

imc grimborn icon

Reflux ontstaat doordat de maagingang en/of de maaguitgang niet goed functioneren. Deze ingang en uitgang worden sfincters genoemd. Reflux bij baby’s ontstaat meestal doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Ook een plotselinge verslapping van het sluitspiertje kan bij baby’s de oorzaak zijn van het terugstromen van de maaginhoud. Als het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet voldoende is ontwikkeld, kan deze zijn functie bij baby’s nog niet voldoende uitvoeren. Dit heeft tot gevolg dat maaginhoud de slokdarm in kan stromen.
De aansturing van de maagingang en maaguitgang gebeurd via een zenuw de nervus vagus die vanuit de hersenen, samen met de slokdarm, door de hals naar beneden loopt.

Hoe kun je (verborgen) reflux herkennen?

Gastro-oesofagele reflux is het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm, met of zonder spugen tot gevolg. Er zijn twee vormen van reflux:

Gewone reflux bij baby’s

Bij gewone reflux spugen kindjes regelmatig.

Verborgen reflux bij baby’s

Bij verborgen reflux komt maaginhoud ook omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Sommige kinderen ‘herkauwen’ hun voeding op die manier.

Voor beide vormen geldt dat wanneer dit vaak gebeurt, er irritatie van de slokdarm optreedt. Maar hoe kun je (verborgen) reflux nu herkennen? Onderstaande symptomen kunnen erop wijzen dat jouw baby last heeft van reflux:

  • Spugen, soms zelfs nog lange tijd na de voeding
  • Voeding weer wegslikken (verborgen reflux)
  • Onrustig direct na of al tijdens de voeding, bijvoorbeeld door verslikken
  • Tongetje veel naar buiten steken
  • Onrustig slapen, hazenslaapjes
  • Bij slapen veel ademgeluiden, reutelende of piepende geluiden
  • Huilen bij neerleggen of platliggen
  • Snel verkouden

Wat kan de osteopaat doen bij reflux bij baby’s?

Bij baby’s met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt. De mobiliteit van de maag en omliggende organen worden verbeterd, waardoor de maagingang beter kan sluiten en we beïnvloeden de aansturing door de nervus vagus vrij te maken. Tevens wordt ook naar de nek en schedel gekeken.

Tijdens de behandeling zal de osteopaat met zachte handgrepen lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk maken. Osteopathie is dan ook een veilige behandelmethode voor baby’s en ideaal bij het verhelpen van refluxklachten.

Neem contact op

Wil je meer weten over reflux? Of heeft uw kind reflux problemen? Neem dan contact op met 0316-331776. Of maak een afspraak bij een van onze osteopaten.