imc grimborn icon

Reflux bij baby’s

De wasmachine draait op volle toeren om weer een rompertje te wassen. Je vraagt je misschien af of het wel normaal is en wat je eraan kunt doen. Geen zorgen: reflux komt vaak voor bij baby’s maar kan voor het kindje vervelend zijn. Gelukkig bieden wij een oplossing om de klachten te verminderen. 

 
imc grimborn icon

Tijdens de behandeling zal de osteopaat met zachte handgrepen lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk maken.

Wat is reflux? 

Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm (spugen). Bij baby’s komt reflux vrij vaak voor. Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby’s soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen de klachten hierdoor.

Reflux ontstaat doordat de maagingang en/of de maaguitgang niet goed functioneren. Deze ingang en uitgang worden sfincters genoemd. Reflux bij baby’s ontstaat meestal doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Ook een plotselinge verslapping van het sluitspiertje kan bij baby’s de oorzaak zijn van het terugstromen van de maaginhoud. Als het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet voldoende is ontwikkeld, kan deze zijn functie bij baby’s nog niet voldoende uitvoeren. Dit heeft tot gevolg dat maaginhoud de slokdarm in kan stromen.

De aansturing van de maagingang en maaguitgang gebeurd via een zenuw de nervus vagus die vanuit de hersenen, samen met de slokdarm, door de hals naar beneden loopt.

Hoe kun je (verborgen) reflux herkennen? 

Gastro-oesofagele reflux is het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm, met of zonder spugen tot gevolg. Er zijn twee vormen van reflux:

Gewone reflux

Bij gewone reflux spugen kindjes regelmatig.

Verborgen reflux

Bij verborgen reflux komt maaginhoud ook omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Sommige kinderen ‘herkauwen’ hun voeding op die manier.

Voor beide vormen geldt dat wanneer dit vaak gebeurt, er irritatie van de slokdarm optreedt. Maar hoe kun je (verborgen) reflux nu herkennen?

Onderstaande symptomen kunnen erop wijzen dat jouw baby last heeft van reflux:

  • Spugen, soms zelfs nog lange tijd na de voeding

  • Voeding weer wegslikken (verborgen reflux)

  • Onrustig direct na of al tijdens de voeding, bijvoorbeeld door verslikken

  • Tongetje veel naar buiten steken

  • Onrustig slapen, hazenslaapjes

  • Bij slapen veel ademgeluiden, reutelende of piepende geluiden

  • Plotseling huilen

Wat kan de osteopaat doen bij reflux? 

Bij baby’s met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt. De osteopaat zal de spanning van de maag  normaliseren waardoor de sluiting van de ingang van de maag beter zal plaatsvinden en hierdoor minder reflux optreedt (terugstromen van maagzuur in de slokdarm). Tevens wordt ook de aansturing vanuit het zenuwweefsel behandeld. 

Tijdens de behandeling zal de osteopaat met zachte handgrepen lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk maken. Osteopathie is dan ook een veilige behandelmethode voor baby’s en ideaal bij het verhelpen van refluxklachten.

Onze osteopaten Dennis, Lex, en Niek staan voor je klaar om te kijken wat wij voor jou en jouw kindje kunnen betekenen. 

Wil je meer weten over reflux? Of heeft jouw kind reflux problemen? Neem dan contact op met 0316-331776.

Voor meer informatie kijk op: mlds.nl