imc gimborn icon

Rugklachten

Rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Ze kunnen variëren van milde pijn en stijfheid tot ernstige problemen die het dagelijks functioneren beperken. De klachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals een verkeerde houding, overbelasting, een blessure of een aandoening. Het is belangrijk om rugklachten serieus te nemen en niet te lang te wachten om er iets aan te doen. Door op tijd actie te ondernemen en preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op rugklachten verminderen en de gezondheid van je rug verbeteren. In deze tekst gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen, preventie en de behandelingen binnen ons integraal medisch centrum.

imc gimborn icon

Wat zijn rugklachten?

Rugklachten zijn pijn of ongemak in de rug, die meestal worden veroorzaakt door spanning, overbelasting of een overbelasting van de spieren, botten, gewrichten of zenuwen van de rug. Ze kunnen op verschillende manieren voorkomen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de klachten. Veelvoorkomende symptomen van rugklachten zijn:

  • Pijn of stijfheid in de rug, die kan worden gevoeld in de nek, de bovenrug, de onderrug of het bekkengebied.
  • Spierkrampen of spierspanningen, die de beweging kunnen beperken en de pijn kunnen verergeren.
  • Vermoeidheid of zwakte in de rugspieren, die het moeilijk kunnen maken om rechtop te staan of langdurig te zitten.
  • Gevoelloosheid of tintelingen in de rug, die kunnen wijzen op een zenuwprobleem.
  • Verminderde mobiliteit of flexibiliteit, waardoor het moeilijk kan zijn om dagelijkse taken uit te voeren.
  • Uitstraling; schietende pijn of tintelingen naar het bil en bekkengebied of naar de benen.

Het is belangrijk om rugklachten serieus te nemen aangezien onbehandelde rugklachten kunnen leiden tot langdurige pijn en beperkingen in de mobiliteit en kwaliteit van leven. Mocht je last hebben van bovenstaande klachten neem dan contact op. Bovendien kan het zijn dat er meer gespecialiseerde zorg nodig is, zoals bijvoorbeeld bij een hernia of stenose. Wij werken samen met medisch specialisten in de omgeving. Indien nodig zullen wij jou doorverwijzen.

Verder is onze aanpak uniek en hebben veel expertise in huis voor behandeling van (lage) rugklachten. Door de intensieve samenwerking met verschillende therapievormen zorgen wij altijd voor therapie op maat.

Osteopathie en rugklachten

Osteopathie is een effectieve behandeling voor rugklachten, afhankelijk van de oorzaak van de klachten en de individuele omstandigheden van de patiënt. Osteopathie is een vorm van manuele therapie die zich richt op het verbeteren van de mobiliteit en functie van het lichaam door middel van manipulatie van de gewrichten, spieren en weefsels.

Bij rugklachten kan een osteopaat bijvoorbeeld de wervelkolom en bekken manipuleren om de mobiliteit en functie te verbeteren en zo pijn te verminderen. Daarnaast kan een osteopaat ook andere technieken gebruiken, zoals myofasciale release technieken en oefeningen, om de spieren en weefsels rondom de rug te ontspannen en te versterken.
De osteopaat kijkt naar de oorzaak van de rugklachten en zeker wanneer de rugklachten steeds in meerdere of mindere mate terugkeren.
Door de holistische kijk oftewel een volledige benadering van de patiënt en de zoektocht naar de oorzaak van de klacht neemt de osteopaat alle aspecten van de anatomie in zijn onderzoek mee. Daarom onderzoekt de osteopaat ook het zenuwstelsel en de organen.

Fysiotherapie en oefentherapie bij rugklachten

Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid van de rug. Een fysiotherapeut zal in eerste instantie een uitgebreid onderzoek van de rugklachten uitvoeren om de oorzaak van de klachten vast te stellen. Daarna zal de fysiotherapeut een individueel behandelplan opstellen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt.

De behandeling kan bestaan uit verschillende technieken, zoals oefeningen om de spieren rondom de rug te versterken, rekoefeningen om de beweeglijkheid te verbeteren, manuele therapie om de gewrichten te mobiliseren en massage om de spieren te ontspannen. Medical taping en dry-needling kan ook gebruikt worden om de rugpijn te verminderen.

Pijn in de onderrug kan lang duren en steeds in meerdere of mindere mate terugkomen. Vaak wordt de onderrugpijn links of rechts gevoeld. De fysiotherapeut zal de buik en de rugspieren sterker maken om de rugklachten te doen verminderen.

Oefentherapie helpt bij het verbeteren van de houding en het aanleren van goede ergonomische principes om verdere klachten te voorkomen. Bovendien kan de fysiotherapeut advies geven over het verminderen van stress, omdat stress vaak bijdraagt aan rugklachten.

Zoals je leest hebben wij veel ervaring en expertise in huis m.b.t. het begeleiden bij (lage) rugklachten. Tevens onze integrale benadering zorgt ervoor dat je sneller van de klachten af bent.

Dry needling en rugklachten

Dry needling is een fysiotherapeutische behandeling die kan helpen bij het verminderen van rugpijn, vooral bij pijn die wordt veroorzaakt door triggerpoints. Triggerpoints zijn verharde plekken in de spieren die pijn en spanning kunnen veroorzaken, en die soms uitstralen naar andere delen van het lichaam, waaronder de rug.

Cranio-sacraal therapie en rugklachten

Rugklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder spier- en skeletaandoeningen, zenuwbeschadiging, hernia, scoliose en artritis. Cranio-sacraal therapie kan worden gebruikt als aanvullende therapie bij de behandeling van rugklachten, omdat het gericht is op het herstellen van de balans in het craniosacrale systeem en het verminderen van spanning en pijn in het lichaam.

Tijdens een cranio-sacraal therapie sessie zal de therapeut zachte aanrakingen en manipulaties toepassen om de bewegingen van het craniosacrale systeem te evalueren en te verbeteren. Door deze aanrakingen kan de therapeut de spanning in de spieren en weefsels rond de ruggengraat verminderen, wat kan leiden tot verlichting van rugklachten.

Orthomoleculaire voeding en rugklachten

Er is een verband tussen voeding en rugklachten, hoewel het complex kan zijn en afhankelijk kan zijn van verschillende factoren. Hier zijn enkele manieren waarop voeding rugklachten kan beïnvloeden:

Ontstekingsremmende voeding: Een dieet rijk aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals vlees, noten, vette vis en olijfolie kan ontstekingen in het lichaam verminderen en daarmee ook rugpijn verminderen. Aan de andere kant kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten, suiker en bewerkte voedingsmiddelen ontstekingen juist verergeren.

Gewichtsverlies: Overgewicht kan leiden tot extra druk op de wervelkolom en rugpijn veroorzaken. Door een gezond dieet te volgen en af te vallen, kan de druk op de rug worden verminderd en daarmee de rugpijn.

Calcium en vitamine D: Het is belangrijk om voldoende calcium en vitamine D in het dieet te hebben voor de gezondheid van de botten. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan leiden tot verzwakte botten en rugklachten.

Hydratatie: Voldoende water drinken is essentieel voor het behoud van de tussenwervelschijven, die de wervelkolom kussen. Uitdroging kan leiden tot verlies van vocht in deze schijven en kan rugpijn verergeren.

Te veel eten kan leiden tot gewichtstoename en druk op de rug en wervelkolom, terwijl het eten van te weinig voedingsstoffen kan leiden tot verzwakking van de spieren en botten. Een gezond dieet moet worden aangevuld met voldoende beweging en een goede houding om rugklachten te voorkomen of te verminderen.

Acupunctuur en rugklachten

Acupunctuur is een alternatieve geneeskunde die kan helpen bij het verminderen van rugpijn. Bij acupunctuur worden dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst om de energiestroom te bevorderen en de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te stimuleren. Door de naalden op specifieke acupunctuurpunten te plaatsen, kan het de spanning in de spieren verminderen, de bloedcirculatie verbeteren en de pijn verminderen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat acupunctuur effectief kan zijn bij het verminderen van rugpijn. Een meta-analyse van 18 gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT’s) toonde aan dat acupunctuur effectief was bij het verminderen van rugpijn op de korte termijn en dat het effect langduriger was dan die van placebo-behandelingen. Acupunctuur kan er voor zorgen dat de lage rugklachten verminderen of verdwijnen.

Neem contact op

Zoals je leest hebben wij veel ervaring en expertise in huis m.b.t. het begeleiden bij (lage) rugklachten. Tevens onze integrale benadering zorgt ervoor dat je sneller van de klachten af bent. Heb je vragen of ben je op zoek naar hulp voor de lage rugklachten? Dit hoef je namelijk niet alleen te doen! Neem dan contact met ons op via 0316-331776. We kijken graag wat we voor jou kunnen betekenen.