Schouderpijn

Schouderpijn is in eerste instantie pijn wat zich uit op of rondom het schoudergewricht. Pijn in de schouder komt vaak voor. Dat komt omdat de schouder een complex gewricht is, met veel verschillende spieren. Als we naar de gehele schouder kijken hebben we het eigenlijk over een viertal gewrichten. Deze worden gevormd door de bovenarm, het schouderblad, het sleutelbeen en het borstbeen, in zijn geheel de schoudergordel. Als we het hier hebben over het schoudergewricht dan praten we over het gewricht dat gevormd wordt door de bovenarm (de kop) en de kom, wat onderdeel is van het schouderblad.

imc gimborn icon

Wat is schouderpijn?

In vergelijking tot andere gewrichten is de schouder het enige gewricht dat een beweging van 360 graden toestaat. Door de grote beweeglijkheid is de schouder een kwetsbaar gewricht voor blessures. Pijn wordt niet alleen ervaren rondom de schouderkop, maar kan ook leiden tot pijn aan het schouderblad of uitstralen naar de armen. Schouderpijn komt daarom ook veel vaker voor dan bijvoorbeeld heuppijn of kniepijn.

Komt schouderpijn vaak voor?

Hoeveel schouderklachten er exact voorkomen jaarlijks in Nederland is moeilijk te meten, omdat niet iedereen hier melding van maakt bij een zorgprofessional zoals een huisarts of fysiotherapeut. Wel weten we dat er per 1000 Nederlanders er tussen 29 en 30 per jaar bij de huisarts komen met schouderpijn en naar schatting hebben jaarlijks tussen de 41 en 49 van de 1000 inwoners van Nederland te maken met pijnlijke schouders. Dit komt overeen met 4 tot 5% van de bevolking, daarmee is het een van de meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat.

Wat is de oorzaak van schouderpijn?

Zoals hierboven beschreven is de schouder een complex gewricht en heeft daardoor ook veel verschillende mogelijke oorzaken. Hieronder een aantal van veel voorkomende oorzaken die pijnlijke schouders kunnen veroorzaken;

  • Een pees- of spier ontsteking of pees- of spierscheuring in de schouder. Vaak veroorzaakt door overbelasting, een verkeerde beweging of een val
  • Een slijmbeurs ontsteking in de schouder
  • Een frozen shoulder
  • Een inklemming van de zenuwen. Dit komt vaak door verhoogde spierspanning van de spieren rondom het schoudergewricht en nek
  • Instabiliteit van de schouder
  • Ten gevolge van nekpijn kan er ook pijn aan de schouder ontstaan

Behandeling van schouderpijn

Binnen ons integraal medisch centrum hebben we verschillende disciplines die schouderpijn kunnen behandelen. Afhankelijk van de oorzaak kan er bepaald worden welke therapie of therapieën het meest raadzaam zijn. Hieronder wordt per therapiesoort beschreven wat dit voor schouderklachten zou kunnen betekenen.

Osteopathie en schouderpijn

Osteopathie is een effectieve behandeling voor schouderpijn, afhankelijk van de oorzaak van de klachten en de individuele omstandigheden van de patiënt. Osteopathie is een vorm van manuele therapie die zich richt op het verbeteren van de mobiliteit en functie van het lichaam door middel van manipulatie van de gewrichten, spieren en andere weefsels in het lijf zoals organen en zenuwen.

Zoals hierboven te lezen, kunnen schouderklachten diverse oorzaken hebben. Een osteopaat is onder andere gespecialiseerd om de functie en mobiliteit van het gewricht te optimaliseren. Schouderklachten kunnen leiden tot een toename van spierspanning waardoor een veranderde stand van de schouder kan ontstaan. Spieren rondom de schouder hebben een relatie met onze emoties waardoor deze meer spierspanning kunnen geven en daarmee kunnen leiden tot schouderklachten.

Zoals je leest hebben wij veel ervaring en expertise in huis m.b.t. het begeleiden bij schouderpijn.

Fysiotherapie en oefentherapie bij schouderpijn

Een fysiotherapeut of manueel therapeut kan jou ondersteunen bij het verbeteren van de mobiliteit en functie van je schouder. Een fysiotherapeut en oefentherapeut zijn specialisten op het gebied van oefening en training en kunnen dus ondersteunen bij het herstel van schouderblessures. Een oefentherapeut is daarnaast specialist op het gebied van een goede lichaamshouding. Bij een foutieve lichaamshouding, denk aan werkhouding achter het bureau of verkeerd tillen, kunnen schouderklachten ontstaan. Advies wat de houding verbetert, zorgt ervoor dat de behandeling een duurzaam effect heeft, waardoor de kans op recidief veel minder is.

Dry needling bij schouderpijn

Schouderpijn kan ontstaan of resulteren in een toename van spierspanning. Deze toename resulteert in het ontstaan van triggerpoints, ook wel knopen genoemd, in de spieren. Deze triggerpoints kunnen ook uitstralen naar andere gebieden in het lijf, zoals de arm of vingers. Dry needling werkt specifiek op deze triggerpoints, waardoor deze uiteindelijk zullen verdwijnen, evenals de klachten die ermee gepaard gaan.

Cranio-sacraal therapie en lichtgerichte trauma therapie

Zoals eerder te lezen kunnen er schouderklachten ontstaan door verandering van emoties. Dit heeft onder andere te maken met hoe ons zenuwstelsel is aangelegd in ons lijf. Bij cranio-sacraal therapie en lichaamsgerichte traumatherapie wordt het herstel bevorderd als er emoties of trauma’s uit het verleden ten grondslag liggen aan het ontstaan van de schouderklachten.

Orthomoleculaire voeding schouderpijn

Er is een verband tussen voeding en schouderpijn, hoewel het complex kan zijn en afhankelijk kan zijn van verschillende factoren. Hier zijn enkele manieren waarop voeding schouderpijn kan beïnvloeden:

Ontstekingsremmende voeding: Een dieet rijk aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals  vlees, noten, en vette vis kan ontstekingen in het lichaam verminderen en daarmee ook  schouderpijn verminderen. Aan de andere kant kunnen voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten, suiker en bewerkte voedingsmiddelen ontstekingen juist verergeren. 

Calcium en vitamine D: Het is belangrijk om voldoende calcium en vitamine D in het dieet te hebben voor de gezondheid van de botten. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan leiden tot  verzwakte botten.

Daarnaast is er neurologisch gezien een direct verband tussen de schouders en de maag. Juiste voeding, wat minder belastend is voor onze maag, heeft daardoor een positieve werking op de schouders.

Accupunctuur en schouderpijn

Acupunctuur is een alternatieve geneeskunde die kan helpen bij het verminderen van schouderpijn. Bij acupunctuur worden dunne naalden op specifieke punten in het lichaam geplaatst om de  energiestroom te bevorderen en de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te stimuleren. Door de naalden op specifieke acupunctuurpunten te plaatsen, kan het de spanning in de spieren verminderen, de bloedcirculatie verbeteren en de pijn verminderen.

Neem contact op

Zoals je leest hebben wij veel ervaring en expertise in huis m.b.t. het begeleiden bij schouderpijn. Tevens zorgt onze integrale benadering ervoor dat je sneller van de klachten af bent en een kans op herhaling geminimaliseerd wordt, omdat je werkt aan een duurzamer herstel.  Heb je vragen of ben je op zoek naar hulp voor de lage schouderpijn? Neem dan contact met ons op via 0316-331776. We kijken graag wat we voor jou kunnen betekenen.