imc gimborn icon

Acupunctuur

Acupunctuur is een van de populairste alternatieve geneeswijzen en zeker het bekendste onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

imc gimborn icon

Wat is Acupunctuur?

De geneeswijze Zhen Jiu (letterlijk: ‘prikken’, van naaldjes en ‘branden’, van kruiden) ontwikkelde zich duizenden jaren geleden in China en bereikte van daaruit ook Japan. In de zeventiende eeuw maakten de Nederlanders er kennis mee via hun handelspost op het Japanse eilandje Deshima. De Nederlandse arts Willem ten Rhijne bedacht toen het woord ‘acupunctuur’, een samenstelling van het Latijn acus (naald) en pungere (prikken, steken). Vanaf de twintigste eeuw ontwikkelden artsen in het oosten én in het westen de acupunctuur verder. Er kwamen steeds meer wetenschappelijke studies naar de effecten en naar de manier waarop het werkt. Zo ontstond een moderne westerse verklaring voor acupunctuur naast de traditionele Chinese, die nog altijd probleemloos naast elkaar bestaan.

Chinese verklaring

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) ziet het lichaam als één systeem, waarin de energie (qi) die we bij onze geboorte hebben meegekregen, in gezonde toestand vrijelijk kan stromen. Dat gebeurt via een netwerk van ‘meridianen’, energiebanen. Ontstaan onderweg blokkades, dan raakt het evenwicht verstoord en ontstaan fysieke of mentale klachten. Met naaldjes of druk van de vingers (acupressuur) stimuleert de acupuncturist de acupunctuurpunten, de ‘knooppunten’ op de meridianen, en herstelt zo de balans in de energiecirculatie. Acupunctuur doet niet alleen goed op de plek van de pijn, ontsteking of andere klacht, maar op jouw hele gesteldheid.

Westerse verklaring

De werking van acupunctuur wordt in de westerse wetenschap anders verklaard. Gezien vanuit de fysiologie en biochemie stimuleren de acupunctuurnaaldjes je zenuwuiteinden en bindweefsel. Dat zet allerlei mechanismen in gang, onder meer de aanmaak van lichaamseigen stoffen in de hersenen en het zenuwstelsel, vooral neurotransmitters zoals endorfinen en dynorfynen. Deze stoffen werken onder meer pijnstillend en ontstekingsremmend en ze dragen bij aan je herstel. Ook bevordert acupunctuur de bloeddoorstroming, waardoor voedingsstoffen en zuurstof de cellen beter bereiken en afvalstoffen worden afgevoerd, en het lichaam zichzelf kan gaan herstellen.

Acupunctuur bevordert de doorstroom van bloed en energie in het lichaam.

Wat kan acupunctuur voor mij betekenen?

Langdurige klachten, waarvoor de westerse reguliere geneeskunde geen oplossing kan vinden, zijn vaak wel te verhelpen met behulp van acupunctuur. Denk aan: afvallen, vermoeidheid, chronische pijn, depressie, burn-out, griep en verkoudheid, overspannenheid, RSI, hoofdpijn en migraine, rug-, gewrichts– en spierpijn, fibromyalgie, slapeloosheid, ongewenste kinderloosheid, eetstoornissen, sportblessures, zware overgangsklachten, darmklachten of als ondersteuning bij kanker. Ook bij klachten van kinderen is acupunctuur mogelijk.

Hoe ziet een acupunctuurbehandeling eruit?

De meest kenmerkende techniek is het prikken met dunne, steriele naaldjes. Er bestaat ook laseracupunctuur. Soms wordt bij het prikken warmte gebruikt, opgewekt door een smeulend kruid (moxa) of door een speciale lamp. De therapeut stelt de diagnose onder meer door je polsslag te voelen, je tong te bekijken en je huid te bekloppen (palperen). Afhankelijk van de diagnose combineert de therapeut de acupunctuurbehandeling met andere geneeswijzen.

Acupunctuur bij IMC Gimborn in Zevenaar.

Kosten en vergoeding

Voorwaarde voor vergoeding van de behandeling door een Zhong-therapeut is dat je een aanvullend pakket hebt waarin Chinese geneeswijzen zijn opgenomen. Veel, maar zeker niet alle verzekeraars vergoeden Chinese geneeswijzen. Voor een uitgebreide lijst van zorgverzekeraars en hun vergoedingen en onze tarieven klik hier.

Veelgestelde vragen Acupunctuur

Acupunctuur bevordert de doorstroom van bloed en energie in het lichaam. Hierdoor wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd en heft het blokkades op. Hierdoor ervaren mensen meer ontspanning, minder stress en meer levenslust. Het vergroot de weerstand en er wordt minder pijn ervaren in het dagelijks leven.

Zorg dat je het voor en na de behandeling niet te druk hebt en vermijd stress factoren. Ook is het raadzaam om inspannende activiteiten te vermijden tot twee dagen na de behandeling. Uiteraard gebruik geen alcohol of drugs voor of na de behandeling.

Na twee of drie behandelingen kan je al effect merken. Het klachtenpatroon verminderd of veranderd. Uiteraard hangt het af van de ernst en samenhang van de klacht. Ontspanning merk je vaak al na de eerste behandeling.

Wat het meeste wordt aangegeven is dat mensen zich vermoeid voelen na de behandeling. Ook een zwaar gevoel in het lichaamsdeel wat behandeld wordt. Deze klachten verdwijnen binnen een paar dagen. Hoe meer behandelingen je hebt gehad hoe minder deze nareacties zullen voorkomen.

Ja! Acupunctuur is een zeer goede behandelvorm wanneer je last hebt van stress. Het zorgt ervoor dat het stressniveau daalt waardoor je je beter kan ontspannen. Dit helpt om in het dagelijks leven beter met stress om te kunnen gaan.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op.