imc grimborn icon

Dry Needling

Dry Needling is een behandeltechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van dunne naaldjes. Met deze naaldjes prikt de therapeut bepaalde punten in spieren en bindweefsel aan (triggerpoints).

imc grimborn icon

Waarom Dry Needling?

Dry Needling werkt uitstekend bij spierklachten. Vooral als spieren erg gespannen zijn en niet meer goed uit zichzelf kunnen ontspannen. Vaak voel je pijnlijke en harde ‘knobbels’ in de spieren, dit noemen we triggerpoints. Triggerpoints zijn plekken in spieren waar de spier niet meer goed kan ontspannen. De spiervezels blijven hier als het ware in elkaar zitten. Met behulp van naaldjes kunnen deze plekken weer beter ontspannen en resulteert dit in een betere beweeglijkheid en minder pijn. Daarnaast zijn er meerdere klachtenbeelden waarbij Dry Needling een goede toevoeging in de behandeling kan zijn. Denk aan hielspoor, tennis-, golferselleboog, kaakproblemen, hoofdpijn, rugklachten en sportblessures. Twijfel je of Dry Needling voor jouw klachten kan helpen? Neem gerust contact op.

 

Hoe werkt Dry Needling?  

Dry Needling wordt veel toegepast in de fysiotherapie en is een veilige en relatief laagdrempelige behandeltechniek. Het is goed om te weten dat het vaak een toevoeging is op een totale behandeling, meestal wordt het dus naast een andere behandeling toegepast. Het ‘aanprikken’ van spieren en bindweefsel beïnvloedt je lichaam op verschillende manieren. Er worden met het naaldje zenuwcellen gestimuleerd.

Je lichaam gaat als reactie hierop bepaalde stoffen uitscheiden, dit zorgt voor pijnvermindering in het gebied waar de naaldjes worden toegepast. Ook zorgt het voor een verbeterde doorbloeding en ontspanning van de spieren. Bij het aanprikken van triggerpoints wordt er vaak een ‘twitch’ gevoeld. Dit is het kort aanspannen van de spier. Deze reactie zorgt voor de ontspanning in de spier en van het triggerpoint naderhand.

Dry Needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren triggert, zodat spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken.

Wat kan ik verwachten van een behandeling?

Net als bij andere behandelingen beginnen wij met een gesprek en onderzoek (intake), om goed te kunnen bepalen wat de klachten zijn en ook om te bepalen of Dry Needling een goede toevoeging kan zijn in de behandeling. Als de therapeut (samen met jou) besluit dat de behandeling toegepast gaat worden, dan word je eerst voorgelicht en wordt er geïnventariseerd of er nog vragen zijn. Dry Needling wordt vaak in een liggende positie toegepast op de behandelbank. De therapeut zorgt voor een goede hygiëne en desinfecteert eerst de plek waar de naaldjes toegepast gaan worden en zijn/haar eigen handen. Vervolgens brengt de therapeut (met een speciale techniek) de naald in de desbetreffende spier en beweegt deze heen en weer. Dit is nodig om het gewenste effect te bereiken. Vaak voelt dit als een weeïg ‘spierpijn’ gevoel en je kunt de spier soms voelen aanspannen in korte poses. Ook kan het zijn dat je bijna niets voelt tijdens de behandeling. Het kan voorkomen dat de plek daarna wat moe en zeurderig aanvoelt. Het is volkomen normaal dat een dag na de behandeling de klachten iets toenemen. Vaak nemen deze hierna af. Het is belangrijk voldoende te blijven bewegen en water te drinken om te voorkomen dat de spier stijf wordt. Je therapeut informeert je hier verder over.

Dry Needling bij IMC Gimborn in Zevenaar.

Kosten

Aan Dry Needling zijn bij Integraal Medisch Centrum Gimborn geen extra kosten verbonden. Het valt onder de reguliere fysiotherapie-vergoedingen. Voor een uitgebreide lijst van zorgverzekeraars en hun vergoedingen en onze tarieven klik hier.

Veelgestelde vragen Dry Needling

Dry needling is een fysiotherapeutische behandelmethode waarbij dunne naalden in de spieren worden gestoken om pijn en spierklachten te verminderen. Het doel van dry needling is het ontspannen van verkrampte spieren en het verminderen van pijn en stijfheid.

Hoewel beide methoden gebruik maken van dunne naalden, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen dry needling en acupunctuur. Acupunctuur is een oude Chinese geneeskunde waarbij naalden op specifieke acupunctuurpunten in het lichaam worden geplaatst om de energiestroom te beïnvloeden en verschillende aandoeningen te behandelen. Dry needling daarentegen richt zich specifiek op het ontspannen van spieren en het verminderen van pijn en stijfheid.

Dry needling kan enige pijn of ongemak veroorzaken tijdens de behandeling, vooral wanneer de naalden worden ingebracht. Dit gevoel is echter meestal van korte duur en de meeste patiënten ervaren verlichting van pijn en spierspanning na de behandeling.

Bij dry needling worden dunne naalden gebruikt die lijken op acupunctuurnaalden, maar deze naalden zijn langer en dunner. De naalden zijn gemaakt van roestvrij staal en worden slechts één keer gebruikt om kruisbesmetting te voorkomen.

Na een dry needling behandeling kunnen sommige patiënten enige napijn of gevoeligheid in de behandelde spieren ervaren. Dit is normaal en verdwijnt meestal binnen 24-48 uur na de behandeling. Het is belangrijk om de instructies van de therapeut op te volgen en eventuele bijwerkingen te melden.