Fysiotherapie

Soms is bewegen niet vanzelfsprekend. Je lichaam is pijnlijk of werkt niet (meer) zoals je gewend bent. Fysiotherapie voorkomt, verhelpt en vermindert lichamelijke klachten en zorgt dat je optimaal kunt (blijven) bewegen.

imc grimborn icon

Wanneer ga je naar een fysiotherapeut?

  • Als je blessures of pijnklachten hebt, bijvoorbeeld in je armen, benen, schouders of rug.
  • Vanwege een (chronische) aandoening en medische begeleiding nodig hebt bij het herstel.
  • Als je na een operatie of ongeval moet revalideren of vóór een operatie conditie moet opbouwen.


Fysiotherapie zorgt ervoor dat je sneller herstelt en zo goed mogelijk kunt (blijven) bewegen. Met de meeste klachten kun je terecht bij een algemeen fysiotherapeut die is opgeleid om een goede diagnose te stellen. Voor specifieke klachten zijn er gespecialiseerde fysiotherapeuten, zoals een manueeltherapeut. Wanneer de fysiotherapeut twijfelt dan verwijst hij of zij je door naar een (huis)arts.

Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij of zij helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen. De therapie bestaat uit een behandeling en advies. Bijvoorbeeld tips over je houding of oefeningen voor thuis.

De eerste afspraak
Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet. Er vindt een intakegesprek plaats met een lichamelijk onderzoek en er zal een start gemaakt worden met de behandeling.

Onderzoek
Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met de fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij of zij onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.

Fysiotherapie zorgt ervoor dat je sneller herstelt en zo goed mogelijk kunt (blijven) bewegen.

Behandeling
Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij of zij het behandelplan met je. Fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.

Verwijzing niet nodig voor fysiotherapie
Heb je een aandoening, een klacht of een blessure waarmee een fysiotherapeut je misschien kan helpen? In de meeste gevallen hoef je dan niet eerst naar je (huis)arts. Je kunt meteen contact opnemen met een fysiotherapeut. Heb je een aandoening die op de ‘chronische lijst’ staat, dan heb je wel een verwijzing nodig. In de poliswaarden van je zorgverzekeraar kun je terugvinden of je een verwijzing nodig hebt van je huisarts of medisch specialist. Als je twijfelt, kun je bij je fysiotherapeut terecht voor advies.

Wat valt onder chronisch?
Er is een lijst samengesteld door de overheid waar alle aandoeningen op staan die onder de noemer ‘chronisch’ vallen. Per aandoening zit daar een termijn aan. Hieronder vind je de meest voorkomende chronische aandoeningen:

  • Beroerte
  • Revalidatie na een (orthopedische) revalidatie zoals een nieuwe heup of knie
  • Heup of knie artrose
  • Hernia
  • COPD


Kosten en vergoeding

Ben je verzekerd voor fysiotherapie, dan wordt ook de behandeling manuele therapie vergoed. Heb je geen aanvullende zorgverzekering of heb je de behandeling voor dit jaar al ingediend, klik hier voor de actuele prijzen.