imc grimborn icon

Fysiotherapie

Soms is bewegen niet vanzelfsprekend. Je lichaam is pijnlijk of werkt niet (meer) zoals je gewend bent. Fysiotherapie voorkomt, verhelpt en vermindert lichamelijke klachten en zorgt dat je optimaal kunt (blijven) bewegen.

imc grimborn icon

Wanneer ga je naar een fysiotherapeut?

  • Als je blessures of pijnklachten hebt, bijvoorbeeld in je armen, benen, schouders of rug.
  • Vanwege een (chronische) aandoening en medische begeleiding nodig hebt bij het herstel.
  • Als je na een operatie of ongeval moet revalideren of vóór een operatie conditie moet opbouwen.

Fysiotherapie zorgt ervoor dat je sneller herstelt en zo goed mogelijk kunt (blijven) bewegen. Met de meeste klachten kun je terecht bij een algemeen fysiotherapeut die is opgeleid om een goede diagnose te stellen. Voor specifieke klachten zijn er gespecialiseerde fysiotherapeuten, zoals een manueeltherapeut. Wanneer de fysiotherapeut twijfelt dan verwijst hij of zij je door naar een (huis)arts.

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij of zij helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen. De therapie bestaat uit een behandeling en advies. Bijvoorbeeld tips over je houding of oefeningen voor thuis.

De eerste afspraak

Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet. Er vindt een intakegesprek plaats met een lichamelijk onderzoek en er zal een start gemaakt worden met de behandeling.

Onderzoek

Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met de fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij of zij onderzoekt ook het lichaamsdeel waar je last van hebt, en kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt.

Fysiotherapie zorgt ervoor dat je sneller herstelt en zo goed mogelijk kunt (blijven) bewegen.

Behandeling

Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij of zij het behandelplan met je. Fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.

Verwijzing niet nodig voor fysiotherapie

Heb je een aandoening, een klacht of een blessure waarmee een fysiotherapeut je misschien kan helpen? In de meeste gevallen hoef je dan niet eerst naar je (huis)arts. Je kunt meteen contact opnemen met een fysiotherapeut. Heb je een aandoening die op de ‘chronische lijst’ staat, dan heb je wel een verwijzing nodig. In de poliswaarden van je zorgverzekeraar kun je terugvinden of je een verwijzing nodig hebt van je huisarts of medisch specialist. Als je twijfelt, kun je bij je fysiotherapeut terecht voor advies.

Fysiotherapie bij IMC Gimborn in Zevenaar.

Wat valt onder chronisch?

Er is een lijst samengesteld door de overheid waar alle aandoeningen op staan die onder de noemer ‘chronisch’ vallen. Per aandoening zit daar een termijn aan. Hieronder vind je de meest voorkomende chronische aandoeningen:

  • Beroerte
  • Revalidatie na een (orthopedische) revalidatie zoals een nieuwe heup of knie
  • Heup of knie artrose
  • Hernia
  • COPD

Kosten en vergoeding

Ben je verzekerd voor fysiotherapie, dan wordt ook de behandeling manuele therapie vergoed. Heb je geen aanvullende zorgverzekering of heb je de behandeling voor dit jaar al ingediend, klik hier voor de actuele prijzen.

Veelgestelde vragen Fysiotherapie

Fysiotherapie is een paramedische discipline die zich richt op het behandelen en voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat. Fysiotherapie kan bijvoorbeeld worden ingezet bij spier- en gewrichtspijn, klachten aan de wervelkolom, revalidatie na een operatie of bij sportblessures.

Fysiotherapie wordt deels vergoed vanuit de basisverzekering, maar het aantal behandelingen dat vergoed wordt verschilt per verzekeraar. Daarnaast kan het zijn dat je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, waardoor je meer behandelingen vergoed krijgt. Het is verstandig om je zorgverzekeraar te raadplegen om te kijken welke vergoedingen van toepassing zijn op jouw specifieke situatie.

Het is mogelijk dat je na een behandeling van een fysiotherapeut enige napijn of gevoeligheid ervaart in de behandelde spieren of gewrichten. Dit is normaal en verdwijnt meestal binnen enkele dagen.

Fysiotherapie kan in sommige gevallen spierpijn veroorzaken, vooral wanneer er sprake is van intensieve oefeningen of manipulatie van spieren en gewrichten. Dit is meestal van korte duur en kan worden verlicht door het toepassen van warmte of lichte oefeningen.

Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor veel verschillende klachten aan het bewegingsapparaat, maar het is niet gegarandeerd dat het voor alle klachten de beste oplossing biedt. Het is belangrijk om een goede diagnose te krijgen van je klachten en te overleggen met je fysiotherapeut over de beste behandelingsmethoden voor jouw specifieke situatie.

Nee, fysiotherapie is direct toegankelijk en je kunt dus zonder verwijzing van een huisarts of andere arts een afspraak maken met een fysiotherapeut. Dat geldt ook voor de andere disciplines die wij in huis hebben zoals, manuele therapie, osteopathie, cranio-sacraal therapie en acupunctuur.

Wij behandelen uiteenlopende klachten. Wanneer een klacht niet bij ons behandeld kan worden zullen wij met u gaan zoeken waar dit wel kan. Als u twijfelt of uw klacht bij ons behandeld kan worden? Neem dan contact met ons op.

Nee, helaas zit fysiotherapie sinds 2012 niet meer in de basis verzekering. Er zijn echter een aantal uitzonderingen, waardoor je in aanmerking komt voor fysiotherapie uit de basis verzekering. Denk hierbij aan artrose aan heup en/of knie, Claudicatio Intermittens (etalagebenen). Daarnaast zijn er een aantal chronische indicaties waarbij fysiotherapie vanaf de 21e behandeling vergoed wordt uit de basisverzekering.

Dat hangt van uw verzekering af.

Fysiotherapie en manuele therapie zit niet in het basispakket, wat betekent dat het vanuit jouw aanvullende pakket vergoed dient te worden. Benieuwd wat je zorgpolis vergoed? klik dan hier.

Osteopathie, cranio-sacraal therapie en acupunctuur worden vergoed vanuit de vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen. Klik voor de vergoedingen hier.

Nee, fysiotherapie wordt betaald uit het aanvullende pakket. Zorg die betaald wordt uit het aanvullende pakket is vrij van eigen risico. Uitzonderingen zijn de behandelingen die vergoed worden uit de basisverzekering.

Een behandeling duurt 30 minuten, dit is inclusief het aan- en uitkleden en het maken van een eventuele nieuwe afspraak.

Het belangrijkste verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie zijn de handen. Een manueel therapeut maakt gebruik van zijn of haar handen om de oorzaak van je klachten te onderzoeken en te genezen. Dus manuele therapie is eigenlijk ‘handen therapie’. Fysiotherapie kun je ‘zonder handen therapie’ noemen.

Bij een chronische aandoening worden behandelingen fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen dienen óf vergoed te worden vanuit uw aanvullende verzekering, óf deze niet (voldoende) dekkend zijn, worden bij u in rekening gebracht. Benieuwd naar uw vergoedingen?

Ja, fysiotherapie voor kinderen onder de 18 jaar wordt voor de eerste 9 behandelingen vergoed, indien nodig kan er een aanvraag gedaan worden voor nog eens 9 behandelingen. Daarnaast hebben uw kinderen dezelfde aanvullende verzekering als de ouder waarbij de kinderen op de verzekering staan.

Als u wegens fysieke klachten niet in staat bent om naar de praktijk te komen is behandeling fysiotherapie aan huis mogelijk. Voor een behandeling aan huis is echter, in tegenstelling tot behandeling in de praktijk, een verwijzing van de huisarts noodzakelijk. Op deze verwijzing dient dan beschreven te worden dat de behandeling aan huis moet plaats vinden.

Bij de intake en anamnese wordt eerst uw klacht beoordeeld en aan de hand daarvan wordt een lichamelijk onderzoek gestart waarbij het lichaamsdeel waar de klacht zich bevindt wordt onderzocht. Vaak is het handig om het lichaamsdeel waar u klachten aan heeft ontbloot te hebben tijdens de behandeling, zodat wij er goed bij kunnen en het kunnen bekijken. We kunnen u daarom vragen om een kledingstuk uit te trekken.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op.