Fasciatherapie bij pijn en klachten

Werking, voordelen en vergoedingen

René van den berg

Wat is fasciatherapie?

Fasciatherapie bij pijn is een effectieve behandeling die helpt bij het losmaken van verklevingen en verdikkingen in de fascia. Fascia is het bindweefsel dat spieren, organen, bloedvaten en zenuwen omhult. Wanneer de fascia verkleefd is, kunnen de weefsels niet meer soepel bewegen. Dit kan leiden tot spierspanning en gewrichtspijn. Fasciatherapie, ook bekend als bindweefseltherapie, maakt deze verklevingen los. Hierdoor neemt de bewegingsvrijheid toe en vermindert de klachten. De behandeling is ideaal voor pijnbestrijding en helpt ook bij spijsverteringsproblemen en spierontspanning. Daarnaast kunnen littekens, zoals na een operatie, spanning in de fascia veroorzaken. Dit beperkt de bewegingsvrijheid nog meer.

Hoe veroorzaakt fascia verklevingen en pijn?

Fascia zorgt ervoor dat weefsels soepel kunnen bewegen. Als fascia door ontstekingen, stress of te weinig beweging verkleedt, worden de lagen stijver. Dit kan leiden tot spierpijn, triggerpoints en chronische spierspanning. Naarmate de fascia stijver wordt, begint het lichaam te compenseren. Dit veroorzaakt overbelasting van gewrichten en spieren, wat leidt tot spasmen, pijn en bewegingsbeperkingen. Littekens verminderen de elasticiteit van de fascia. Hierdoor is extra herstel van fascia nodig om de mobiliteit te verbeteren.

Fasciatherapie bij chronische pijn en blessures

Het doel van fasciatherapie is om de fascia soepel te maken. Dit verbetert de beweging van je lichaam en vermindert pijn. Deze therapie kan effectief zijn bij klachten zoals chronische pijn, bijvoorbeeld na een operatie. Ook blessures zoals tenniselleboog, fibromyalgie, whiplash, hielpijn en rugpijn kunnen behandeld worden. Fasciatherapie wordt vaak ingezet bij fibromyalgie behandeling en revalidatie na blessures. Bij IMC Gimborn werken we met een multidisciplinair team. We passen verschillende technieken toe om het herstel van fascia te bevorderen. Zowel de fysieke als emotionele aspecten van pijnklachten worden daarbij behandeld.

Fascia-release technieken voor betere mobiliteit en spierherstel

Een fysiotherapeut gebruikt fascia-release technieken om spierfascia en zenuwfascia vrij te maken van verklevingen. Deze technieken helpen je beter te bewegen zonder je gewrichten te overbelasten. Fascia-release vermindert ook spierspanning en helpt bij het spierherstel na een blessure of operatie. Door littekenweefsel los te maken, wordt de mobiliteit verbeterd. Dit vergroot je bewegingsvrijheid en vermindert pijn.

Osteopathie en viscerale therapie voor bewegingsbeperkingen

Een osteopaat beoordeelt de beweeglijkheid en samenhang van alle weefsels in het lichaam. Dit omvat ook de fascia. Osteopathie richt zich op de behandeling van de fascia rond spieren, gewrichten en organen. Viscerale therapie behandelt specifiek de fascia rondom de organen, ook wel de viscerale fascia genoemd. Problemen met de viscerale fascia kunnen leiden tot pijn en bewegingsbeperkingen. Dit kan spieren, gewrichten en zelfs de ademhaling beïnvloeden. Osteopathie is ook effectief bij pijnbestrijding en bewegingsproblemen veroorzaakt door littekens na een operatie.

De relatie tussen fascia, emoties en lichaamsbewustzijn

Nieuw onderzoek toont een duidelijke relatie aan tussen fascia en emoties via interoceptie. Interoceptie is het bewustzijn van de signalen in je lichaam, zoals pijn, honger of spierspanning. Fascia bevat veel receptoren die deze signalen doorgeven, vooral rond de organen. Daarom voel je emoties, zoals stress en nervositeit, vaak in je buik. Een probleem met de fascia kan zowel fysieke als emotionele klachten veroorzaken. Mensen met depressie hebben vaak een hogere fasciadichtheid en minder elasticiteit. Werken met fascia kan bijdragen aan natuurlijke pijnverlichting en een beter lichaamsbewustzijn.

Acupunctuur en voeding tegen fascia-verklevingen door ontstekingen

Sommige aandoeningen veroorzaken systematische ontstekingen. Dit leidt tot verklevingen en verdikkingen in de fascia. Acupunctuur en een aangepast voedingspatroon kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en fascia-verklevingen los te maken. Dit bevordert het herstel van de fascia. Het verbetert de elasticiteit en helpt bij spierherstel en pijnverlichting.

Vergoeding van fasciatherapie bij pijn binnen fysiotherapie

Fasciatherapie valt vaak onder de dekking van fysiotherapie of osteopathie. Als je een aanvullende verzekering hebt, worden behandelingen voor fasciatherapie meestal vergoed. Heb je geen aanvullende zorgverzekering of is je budget voor dit jaar al op? Dan kun je de actuele tarieven voor de behandeling op onze website vinden.