Medical Taping

Medical Taping Concept (MTC) is een methode waarbij kinesiotape wordt gebruikt om spieren te ondersteunen zonder daarbij de bewegingsvrijheid te beperken. De tape stimuleert het herstel van sportblessures, verbetert de beweeglijkheid van gewrichten, laat oedeem afnemen en reduceert de klachten van hooikoorts.

imc grimborn icon

Wanneer kan Medical Taping helpen? 
Medical Taping is zeer breed toepasbaar bij klachten die zich aan het bewegingsapparaat bevinden zoals bijvoorbeeld spierscheuringen en gewrichten zoals een verzwikte enkel of knie artrose. Daarnaast wordt het ook succesvol toegepast bij het verminderen van oedeem en long gerelateerde klachten zoals hooikoorts en COPD.

Wat is Medical Taping? 
Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke ongemakken te verhelpen of voorkomen. De elastische tape ondersteunt o.a. het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel. Als de spieren niet goed werken, kan dat resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd worden.

Hoe werkt het?
Bij het juist aanbrengen van de tape worden, zover mogelijk, eerst de spieren en gewrichten op rek gebracht, waarna de kinesiologische tape wordt aangebracht. Wanneer het lichaamsdeel teruggaat in de natuurlijke ontspannen houding, tilt de tape de huid iets op. Op de plaats waar de tape is aangebracht zie je golfjes ontstaan, deze worden convolutions genoemd. Door deze convolutions ontstaat er ruimte tussen de opperhuid en onderhuid waar allerlei receptoren van zenuwen, bloed- en lymfevaatjes liggen. Dit bevordert de bloed- en lymfecirculatie. Daarnaast verlaagt dit de druk rondom dit gebied. Kinesiologische tape kan een oplossing zijn voor veel lichamelijke problemen zo ook voor het verlichten van pijn.

Er bevinden zich namelijk in de bovenste laag van de huid (de superfasciale fascia) 85% van de pijnsensoren. Door de kinesiologische tape wordt het pijndempende systeem geactiveerd. Enige pijn die een cliënt ervaart wordt verlicht door de kinesiologische tape en kan zelfs verdwijnen. Het resultaat is dat de cliënt direct beter kan bewegen en de oorspronkelijke spierfunctie kan gebruiken.

Medical Taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en bij de behandeling van klachten door overbelasting.

Hoe ziet een behandeling eruit? 
Medical Taping is onderdeel van fysiotherapie of oefentherapie. Als blijkt tijdens het onderzoek en behandeltraject dat Medical Taping een goede aanvulling kan zijn, dan zal dit binnen de behandeling worden toegevoegd.

Allergie voor pleisters
Mocht je normale pleisters niet kunnen verdragen op de huid dan is de kans groot dat medical taping wel kan. Dit omdat de lijm hypoallergeen is gemaakt. Het komt dan soms toch nog voor dat mensen er een allergische reactie op krijgen. Dit begint met jeuk onder de tape en verdwijnt al snel als de tape wordt verwijderd.

Kosten en vergoeding 
Medical Taping is zoals genoemd onderdeel van fysiotherapie of oefentherapie en wordt ook op dezelfde wijze vergoed. Mocht je verzekering niet toereikend zijn voor fysiotherapie of oefentherapie dan zitten er ook geen extra kosten aan het gebruik van de tape, buiten de reguliere behandeltarieven.

Bekijk hier onze reguliere behandeltarieven.