imc grimborn icon

Medical Taping

Medical Taping Concept (MTC) is een methode waarbij kinesiotape wordt gebruikt om spieren te ondersteunen zonder daarbij de bewegingsvrijheid te beperken. De tape stimuleert het herstel van sportblessures, verbetert de beweeglijkheid van gewrichten, laat oedeem afnemen en reduceert de klachten van hooikoorts.

imc grimborn icon

Wat is Medical Taping?

Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke ongemakken te verhelpen of voorkomen. De elastische tape ondersteunt o.a. het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken. De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel. Als de spieren niet goed werken, kan dat resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal het zelf herstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd worden.

Hoe werkt het?

Bij het juist aanbrengen van de tape worden, zover mogelijk, eerst de spieren en gewrichten op rek gebracht. Hierna wordt de kinesiologische tape aangebracht. Wanneer het lichaamsdeel teruggaat in de natuurlijke ontspannen houding, tilt de tape de huid iets op. Op de plaats waar de tape is aangebracht zie je golfjes ontstaan, deze worden convolutions genoemd. Door deze convolutions ontstaat er ruimte tussen de opperhuid en onderhuid waar allerlei receptoren van zenuwen, bloed- en lymfevaatjes liggen. Dit bevordert de bloed- en lymfecirculatie. Daarnaast verlaagt dit de druk rondom dit gebied. Kinesiologische tape kan een oplossing zijn voor veel lichamelijke problemen zo ook voor het verlichten van pijn.

Er bevinden zich namelijk in de bovenste laag van de huid (de superfasciale fascia) 85% van de pijnsensoren. Door de kinesiologische tape wordt het pijndempende systeem geactiveerd. Enige pijn die een cliënt ervaart wordt verlicht door de kinesiologische tape en kan zelfs verdwijnen. Het resultaat is dat de cliënt direct beter kan bewegen en de oorspronkelijke spierfunctie kan gebruiken.

Wanneer kan Medical Taping helpen?

Medical Taping is zeer breed toepasbaar bij klachten die zich aan het bewegingsapparaat bevinden zoals bijvoorbeeld spierscheuringen en gewrichten zoals een verzwikte enkel of knie artrose. Daarnaast wordt het ook succesvol toegepast bij het verminderen van oedeem en long gerelateerde klachten zoals hooikoorts en COPD.

Medical Taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en bij de behandeling van klachten door overbelasting.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Medical Taping is onderdeel van fysiotherapie of oefentherapie. Als blijkt tijdens het onderzoek en behandeltraject dat Medical Taping een goede aanvulling kan zijn, dan zal dit binnen de behandeling worden toegevoegd.

Medical taping bij IMC Gimborn in Zevenaar.

Allergie voor pleisters

Mocht je normale pleisters niet kunnen verdragen op de huid dan is de kans groot dat medical taping wel kan. Dit omdat de lijm hypoallergeen is gemaakt. Het komt dan soms toch nog voor dat mensen er een allergische reactie op krijgen. Dit begint met jeuk onder de tape en verdwijnt al snel als de tape wordt verwijderd.

Kosten en vergoedingen

Medical Taping is zoals genoemd onderdeel van fysiotherapie of oefentherapie en wordt ook op dezelfde wijze vergoed. Mocht je verzekering niet toereikend zijn voor fysiotherapie of oefentherapie dan zitten er ook geen extra kosten aan het gebruik van de tape, buiten de reguliere behandeltarieven.

Bekijk hier onze reguliere behandeltarieven.

Veelgestelde vragen Medical Taping

Medical taping is een methode waarbij elastische tape op het lichaam wordt aangebracht om pijn te verminderen, spieren te ondersteunen en de bloed- en lymfecirculatie te verbeteren. De tape is gemaakt van een elastisch katoenen materiaal en kan op verschillende manieren worden aangebracht, afhankelijk van de klacht.

Als je uitslag krijgt na het aanbrengen van de medical tape, is het verstandig om de tape zo snel mogelijk te verwijderen. Het kan zijn dat je allergisch bent voor de lijm in de tape. Het is ook mogelijk dat de tape te strak is aangebracht, waardoor de huid geïrriteerd raakt. Neem in geval van aanhoudende klachten contact op met de betreffende therapeut.

Medical taping zou in principe geen pijn moeten veroorzaken. De tape is elastisch en flexibel, en past zich aan aan de bewegingen van het lichaam. Als de tape te strak is aangebracht, kan dit echter ongemak veroorzaken.

Hebben de kleuren van de medical tape verschillende functies? De kleuren van de medical tape hebben geen verschillende functies. De kleuren worden gebruikt om verschillende soorten tape van elkaar te onderscheiden en om het uiterlijk van de tape te verbeteren. De tape is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen.

Je kunt de medical tape meestal meerdere dagen laten zitten, afhankelijk van de klacht en de locatie van de tape. De tape kan worden gedragen tijdens het douchen en zwemmen. Als de tape begint los te laten, kun je het eraf halen en indien nodig opnieuw aanbrengen.

Het is aan te raden om de tape eraf te halen als je last krijgt van jeuk, huidirritatie of andere ongemakken. Verwijder de tape voorzichtig en gebruik eventueel olie om de lijmresten te verwijderen.

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op.