Oefentherapie Cesar

Iedereen heeft zijn eigen houding en manier van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. De oefentherapeut kan een structurele oplossing bieden voor de behandeling van jouw klachten.

imc gimborn icon

Wanneer ga je naar een oefentherapeut?

Je kunt voor informatie, advies en behandeling terecht bij een oefentherapeut als je:

  • Blessures of pijnklachten hebt, bijvoorbeeld in je armen, benen, schouders of rug.
  • Stress of (spier)spanningsgerelateerde klachten hebt.
  • Vanwege een (chronische) aandoening medische begeleiding nodig hebt bij bijvoorbeeld beweegzorg.
  • Na een operatie of ongeval moet revalideren of vóór een operatie conditie op moet bouwen.


Wat doet een oefentherapeut?

Oefentherapie Cesar is een paramedische behandelmethode, gericht op behandeling en voorkoming van klachten ten gevolge van een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte. De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. Er wordt samen met jou gekeken naar je leefstijl, je lichaamshouding en manier van bewegen bij dagelijkse activiteiten. Door dit samen te analyseren, kunnen veel klachten worden herleid. Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar je hele lichaam. Zodra je weet waar de pijn vandaan komt en hoe je houding en manier van bewegen je klacht beïnvloedt, kun je samen een oplossing vinden.

Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen. Ook wordt rekening gehouden met de situatie waarin je je bevindt en met je dagelijkse activiteiten.

De eerste afspraak

Bij de eerste afspraak wil de oefentherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij oefentherapie of eerst naar je huisarts moet. Er vindt een intakegesprek plaats met een lichamelijk onderzoek en er zal een start gemaakt worden met de behandeling.

Onderzoek

Als duidelijk is dat oefentherapie iets voor jou kan betekenen, ga je samen met de oefentherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. De oefentherapeut bekijkt het gebied waarin de klachten zich bevinden, maar ook je algehele houdings- en bewegingspatroon, die mogelijk van invloed kunnen zijn op je klachten.

 

Cesartherapie is gericht op de behandeling en voorkoming van klachten die het gevolg zijn van een onjuist houdings- of bewegingspatroon en al dan niet veroorzaakt worden door een bepaalde afwijking of ziekte.

Wat gebeurt er bij een behandeling? 

Als de oefentherapeut de oorzaak van je klachten achterhaald heeft, wordt samen met jou een behandelplan opgesteld. Oefentherapeutische behandeling is gericht op het doel dat jij wilt bereiken. Met de totale aanpak van de oefentherapeut blijf je langer klachtenvrij.

Verwijzing voor Oefentherapie Cesar

Heb je een aandoening, een klacht of blessure waar een oefentherapeut je misschien mee kan helpen? In de meeste gevallen hoef je dan niet eerst naar een (huis)arts. Je kunt meteen contact opnemen met een oefentherapeut. Heb je een aandoening die op de ‘chronische lijst’ staat, dan heb je wel een verwijzing nodig. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar kun je vinden of je een verwijzing nodig hebt van je huisarts of medisch specialist. Als je twijfelt, kun je bij je oefentherapeut terecht voor advies.

Kosten en vergoeding

Ben je verzekerd voor fysiotherapie, dan wordt ook de behandeling oefentherapie Cesar vergoed. Heb je geen aanvullende zorgverzekering of heb je de behandeling voor dit jaar al ingediend, kijk hier voor de actuele prijzen.

Oefentherapie Cesar bij IMC Gimborn in Zevenaar.

Wat valt onder chronisch?

Er is een lijst samengesteld door de overheid waar alle aandoeningen op staan die onder de noemer ‘chronisch’ vallen. Per aandoening zit daar een termijn aan. Hieronder vind je de meest voorkomende chronische aandoeningen:

  • Beroerte
  • Revalidatie na een (orthopedische) operatie zoals een nieuwe heup of knie
  • Heup of knie artrose
  • Hernia
  • COPD
  • Herstelzorg bij revalidatie na COVID-19.

Veelgestelde vragen Oefentherapie Cesar

Oefentherapie is een vorm van therapie die gericht is op het verbeteren van de lichaamsfunctie en het verminderen van pijn en andere symptomen door middel van specifieke oefeningen en bewegingen. Oefentherapie kan worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder rugpijn, nekpijn, schouderpijn, artritis en andere musculoskeletale aandoeningen.

Het is mogelijk dat je spierpijn krijgt na oefentherapie, vooral als je nieuwe spieren traint of als je lange tijd niet hebt getraind. Dit is een normale reactie van het lichaam op nieuwe of intense fysieke activiteit en het verdwijnt meestal na een paar dagen. Het is belangrijk om de oefeningen langzaam op te bouwen en te werken binnen je eigen comfortniveau om overbelasting te voorkomen.

Oefentherapie en fysiotherapie zijn beide vormen van therapie die gericht zijn op het herstellen van de functie en het verminderen van pijn en symptomen van het lichaam. Het verschil tussen beide is dat fysiotherapie zich meestal richt op de behandeling van specifieke aandoeningen of verwondingen, terwijl oefentherapie meer gericht is op het verbeteren van de algemene lichaamsfunctie door middel van oefeningen en bewegingen. Oefentherapie kan worden gebruikt als onderdeel van een bredere behandeling van verschillende aandoeningen, terwijl fysiotherapie zich meestal richt op het behandelen van specifieke aandoeningen.

Oefentherapie kan verschillende voordelen hebben voor het lichaam, waaronder het verbeteren van de spierkracht en flexibiliteit, het verminderen van pijn en stijfheid, het verbeteren van de balans en coördinatie, en het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn. Door regelmatig oefeningen te doen en te werken aan het verbeteren van de lichaamsfunctie, kan oefentherapie helpen bij het voorkomen van toekomstige verwondingen en het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn.

Ja, oefentherapie kan je helpen om sterker te worden door middel van gerichte oefeningen en trainingen. Door regelmatig oefeningen te doen en te werken aan het opbouwen van spierkracht, kun je geleidelijk aan sterker worden en de lichaamsfunctie verbeteren. Het is belangrijk om samen te werken met een gekwalificeerde oefentherapeut om ervoor te zorgen dat je oefeningen op de juiste manier worden uitgevoerd. 

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op.