Osteopathie bij baby’s en kinderen

Een baby die steeds huilt of een kind dat slecht slaapt. Soms hebben kinderen klachten zonder aanwijsbare oorzaak. Een osteopaat zoekt de oplossing van klachten in het versoepelen van vastzittende of gespannen lichaamsweefsels.

imc grimborn icon

Hoe ontstaan klachten bij baby’s?
Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het lichaam van het kind. Onregelmatigheden tijdens de zwangerschap of een snelle, dan wel langdurige bevalling kunnen gevolgen hebben voor het welzijn van het kind. Zo kunnen klachten ontstaan na de geboorte van een baby in stuitligging, na een vacuümverlossing of een keizersnede.

Klachten bij baby’s en osteopathie
Osteopaten behandelen baby’s onder meer vanwege slaapproblemen, langdurig huilen, problemen met zuigen of slikken, darmkrampjes, refluxklachten, of keel-, neus- en oorproblemen. Verder zien osteopaten veel baby’s die zich veelvuldig overstrekken, een voorkeurshouding hebben, baby’s met een afgevlakte schedel, eczeem, allergieën of astma.

Klachten bij oudere kinderen en osteopathie
Ook bij peuters of oudere kinderen kunnen weefsels in het lichaam hun natuurlijke beweeglijkheid verliezen, zoals na een val, ziekte of blindedarmoperatie. Osteopaten behandelen kinderen met veel verschillende klachten, onder meer hoofdpijn, obstipatie, (chronische) buikpijn, bedplassen, scoliose, keel-, neus- en oorproblemen, eczeem, allergieën en astma. Bij een kind met motorische ontwikkelingsproblemen, gedrag- en leerproblemen, hyperactiviteit, dyslexie en dyspraxie kan vaak door middel van osteopathie een positief effect worden behaald.

Een osteopaat onderzoekt en behandelt met de handen de vastzittende of gespannen weefsels en maakt het lichaam zo weer soepel en beweeglijk.

Wat kan ik bij een eerste bezoek verwachten? 
De eerste keer dat je met je kind bij een osteopaat komt, stelt hij of zij veel vragen: over de klacht, maar ook over een eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De osteopaat onderzoekt met de handen het lichaam van het kind. Intussen besteedt hij of zij veel aandacht aan het op het gemak stellen van het kind. Je kunt daar ook bij helpen door bijvoorbeeld je baby tijdens de behandeling te voeden of een speentje, knuffel of doekje te geven. Kinderen kun je voorbereiden op een bezoek aan de osteopaat door samen met hem of haar de site of de folder te lezen. Je kunt je kind vertellen dat de osteopaat aan het lichaam zal voelen, maar dat het geen pijn zal doen.

Wat gebeurt er bij een behandeling?
Als het onderzoek is afgerond, bespreekt de osteopaat wat hij of zij heeft opgemerkt en stelt een behandelplan op. De behandeling zal bestaan uit één of enkele afspraken. Tijdens de behandeling zal de osteopaat met zachte handgrepen lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk maken. Meestal voelt de behandeling prettig aan. Na de behandeling duurt het één of enkele weken voor een volgende afspraak: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.

Kosten en vergoeding
De meeste zorgverzekeraars vergoeden een osteopatisch consult geheel of gedeeltelijk uit het aanvullende pakket. Een verwijzing van een (huis)arts is niet noodzakelijk. Voor een uitgebreide lijst van zorgverzekeraars en hun vergoedingen klik hier.