imc grimborn icon

Tinnitius

Tinnitius wordt ook wel oorsuizen genoemd. De latijnse benaming is ‘Tinnitius aurium’, wat ‘gerinkel in de oren’ betekent. Tinnitius is echter meer dan alleen oorsuizen of gerinkel in de oren. 

Rick Verstegen - 27/01/2022

imc grimborn icon

Wat is tinnitius?

Kenmerkend voor tinnitius is dat er een constante piep wordt waargenomen. Deze piep lijkt in veel gevallen toe te nemen op stille momenten, bijvoorbeeld als u in bed ligt. Heel soms is het geluid ook waarneembaar voor een omstander, maar in de meeste gevallen alleen door de persoon zelf.

De tinnitiusklachten beginnen met een piep of ruis in de oren die niet meer weg gaat. Dit geluid is vergelijkbaar met het geluid dat u kunt ervaren na bijvoorbeeld een vliegreis, langere tijd harde muziek luisteren, het horen van een harde knal of een verkeerde beweging met de nek.

Als de klachten langer dan drie maanden worden ervaren spreken we van chronische tinnitius. Dat wil niet zeggen dat er na drie maanden niets meer aan gedaan kan worden. Er is geen eenduidig antwoord te geven over het ontstaan van de klachten of hoe de klachten tot uiting komen. Zo kan het soort geluid of de sterkte van het geluid bij iedereen verschillend zijn, evenals de ontstaanswijze, de toonhoogte of het aantal geluiden wat gehoord wordt. 

Mede omdat tinnitius continu aanwezig is kan het een (grote) impact hebben op de verdere gemoedstoestand en functioneren. De spanningen die ervaren worden door het continue aanwezig zijn van een piep of ruis kunnen allerlei klachten tot gevolg hebben. Denk hierbij aan vermoeidheid, verminderde concentratie, hoofdpijn, duizeligheid, verandering van ademhaling, verkoudsheidsklachten of oorpijn. Maar ook klachten die elders in het lijf worden ervaren zoals darmproblemen, rugklachten of prikkelbaarheid in het algemeen.

Hoe vaak komt het voor?

Tinnitius is een relatief veelvoorkomende klacht. Naar schatting hebben 7-19% van de Nederlanders last van tinnitius. In de meeste gevallen gaat het om milde klachten, maar soms gaat het om forse klachten.

Reguliere aanpak

Vaak hoor je dat tinnitius chronisch is, dat het niet meer overgaat en er niets aan te doen is. Gelukkig hebben wij uit ervaring gemerkt dat er wél iets aan te doen is. De gedachtegang dat er niets aan te doen is, komt omdat er vaak vanuit wordt gegaan dat de klachten ontstaan door schade aan de gehoororganen. Zoals eerder beschreven zijn er tal van andere mogelijke oorzaken. Met een gerichte behandeling kunnen wij u helpen klachten door tinnitius te verminderen.

Integrale aanpak IMC ‘een andere kijk’

Door meerdere therapievormen van ons brede aanbod te combineren werken wij aan een optimaal resultaat van de behandeling van tinnitiusklachten. Uw klachten kunnen ontstaan of erger worden doordat de spieren van uw nek minder goed werken. Een osteopaat of manueel-fysiotherapeut kan u van eventuele nekklachten af helpen en zo uw tinnitiusklachten verminderen. Hetzelfde geldt voor spanning en stress, waar onze gespecialiseerde cranio-sacraaltherapeut en acupuncturist u mee kunnen helpen. Een oefentherapeut kan u daarnaast helpen met het verbeteren van uw houding of ademhaling om tot een optimaal resultaat te komen. Voor elk herstel is het tot slot van essentieel belang dat de voedingsstoffen waarmee uw lichaam is opgebouwd optimaal aanwezig zijn. Een orthomoleculair voedingsadviseur maakt een voedingsadvies op maat dat u in staat stelt zo goed mogelijk te herstellen.

Neem contact op

Heeft u tinnitiusklachten en wilt u een behandeling op maat? Of wilt u meer informatie? Bel ons gerust op 0316-331776, wij helpen u graag.