imc gimborn icon

Voorkeurshouding bij baby's

Een van de vele uitdagingen waarmee nieuwe ouders worden geconfronteerd, is het begrijpen en omgaan met de voorkeurshouding bij hun pasgeboren baby’s.

imc gimborn icon

Wat ouders moeten weten

Deze veelvoorkomende aandoening treedt op wanneer een baby de neiging heeft om zijn hoofd in een bepaalde richting te draaien of een specifieke kant van zijn lichaam te verkiezen. Hoewel het meestal onschuldig is, is het belangrijk om de voorkeurshouding te herkennen en te behandelen om te voorkomen dat het leidt tot platte kopjes of andere problemen. Hier volgt een diepgaande kijk op wat de voorkeurshouding is, waarom het zich voordoet en hoe ouders het kunnen aanpakken.

Wat is een voorkeurshouding bij baby’s?

De voorkeurshouding bij baby’s verwijst naar het fenomeen waarbij een baby zijn hoofd meestal naar één kant draait en zijn lichaam eenzijdig gebruikt. Dit kan leiden tot een afgeplatte schedel aan één kant, wat bekend staat als positionele plagiocefalie. De voorkeurshouding kan zich ontwikkelen in de eerste weken na de geboorte en kan te wijten zijn aan verschillende redenen, zoals:

  • Comfort: Sommige baby’s vinden het gewoon comfortabeler om hun hoofd op een bepaalde manier te draaien. Dit kan te maken hebben met de positie in de baarmoeder.
  • Spierzwakte: Baby’s kunnen spierzwakte aan één kant van hun nek hebben, waardoor ze de neiging hebben hun hoofd naar de sterkere kant te draaien.
  • Torticollis: Dit is een aandoening waarbij de spieren in de nek van een baby aan één kant strakker zijn dan aan de andere kant, wat kan leiden tot een voorkeurshouding.
  • Slaaphouding: Als een baby consequent op dezelfde kant slaapt, kan dit ook bijdragen aan de ontwikkeling van een voorkeurshouding.

Waarom is het belangrijk om de voorkeurshouding aan te pakken?

Hoewel de voorkeurshouding meestal onschuldig is, kan deze ernstige gevolgen hebben als deze niet wordt aangepakt. De meest voorkomende zorg is positionele plagiocefalie, waarbij de schedel aan één kant afgeplat raakt. Dit kan leiden tot esthetische zorgen en in sommige gevallen tot problemen met de ontwikkeling van de schedel en het gezicht. Bovendien kan een onbehandelde voorkeurshouding ook de ontwikkeling van de nek- en schouderspieren beïnvloeden, wat invloed kan hebben op de motorische ontwikkeling van de baby.

De voorkeurshouding bij baby's verwijst naar het fenomeen waarbij een baby zijn hoofd meestal naar één kant draait en zijn lichaam eenzijdig gebruikt.

Hoe ouders de voorkeurshouding kunnen aanpakken:

Hoewel de voorkeurshouding meestal onschuldig is, kan deze ernstige gevolgen hebben als deze niet wordt aangepakt. De meest voorkomende zorg is positionele plagiocefalie, waarbij de schedel aan één kant afgeplat raakt. Dit kan leiden tot esthetische zorgen en in sommige gevallen tot problemen met de ontwikkeling van de schedel en het gezicht. Bovendien kan een onbehandelde voorkeurshouding ook de ontwikkeling van de nek- en schouderspieren beïnvloeden, wat invloed kan hebben op de motorische ontwikkeling van de baby.

Tummy Time: Laat uw baby regelmatig op zijn buik liggen terwijl hij wakker is en onder toezicht staat. Dit bevordert de spierontwikkeling in de nek en schouders en helpt tegen het afplatten van de schedel.

Positieveranderingen: Wissel de kant op waar uw baby slaapt en ligt tijdens wakkere momenten. Dit helpt om gelijkmatige druk op het hoofd te verdelen.

Osteopathie: Osteopaten kunnen zachte technieken uitvoeren om de gewrichten en spieren in het gehele lichaam, de nek en schouders van de baby te mobiliseren. Deze technieken zijn ontworpen om de spierspanning te verminderen en de bewegingsvrijheid te herstellen. Waardoor de voorkeurshouding verdwijnt. 

Fysiotherapie: In sommige gevallen kan fysiotherapie worden aanbevolen om de nekspieren van de baby te versterken en de voorkeurshouding te corrigeren.

Orthopedische hulpmiddelen: In zeldzame gevallen kan een orthopedisch hulpmiddel zoals een helmpje worden voorgeschreven om een ernstige plagiocefalie te corrigeren.

Raadpleeg een arts: Als u zich zorgen maakt over de voorkeurshouding van uw baby, raadpleeg dan altijd een arts. Zij kunnen de juiste begeleiding en behandeling bieden.

Het herkennen van een voorkeurshouding bij een baby kan relatief eenvoudig zijn als u let op bepaalde tekenen en gedragspatronen. Hier zijn enkele aanwijzingen die kunnen helpen bij het identificeren van een voorkeurshouding:

Hoe herken ik een voorkeurshouding?

Altijd het hoofd naar dezelfde kant draaien: Een van de meest voor de hand liggende tekenen van een voorkeurshouding is dat de baby consequent zijn hoofd naar dezelfde kant draait, zowel tijdens het liggen als tijdens het slapen. Bijvoorbeeld, als de baby altijd zijn hoofd naar rechts draait, kan dit een teken zijn van een voorkeurshouding.

Verminderde beweging naar de andere kant: U kunt merken dat de baby minder geneigd is om zijn hoofd naar de tegenovergestelde kant te draaien of minder actief is met bewegingen aan die kant. Dit kan duiden op spierzwakte of ongemak aan de ene kant van de nek.

Asymmetrische schedelvorm: Een van de meest zichtbare tekenen van een voorkeurshouding is een afgeplatte plek aan één kant van het hoofd van de baby. Dit wordt positionele plagiocefalie genoemd. Het kan gepaard gaan met een afwijking van de vorm van het gezicht of de oren.

Moeilijkheden bij het volgen van objecten: Als de baby problemen heeft met het volgen van bewegende objecten of met het draaien van het hoofd in verschillende richtingen, kan dit wijzen op een beperking in de beweging van de nek.

Voorkeur voor borstvoeding aan één borst: Als u borstvoeding geeft, kunt u merken dat de baby een voorkeur heeft voor het voeden aan één borst, omdat het comfortabeler is om het hoofd in die richting te draaien.

Het is belangrijk op te merken dat een voorkeurshouding niet altijd vanzelfsprekend is, vooral bij pasgeborenen. Baby’s kunnen van nature een kant kiezen om naar te kijken of omdat ze zich daar comfortabeler voelen. Echter, als u merkt dat de voorkeurshouding aanhoudt en leidt tot een afgeplatte schedel of andere zorgen, is het raadzaam om een kinderarts of een specialist in de kindergeneeskunde te raadplegen. Zij kunnen de ernst van de voorkeurshouding beoordelen en advies geven over mogelijke behandelingsopties of oefeningen om de situatie te verbeteren. Vroegtijdige interventie kan helpen om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste baby’s vanzelf verbeteren met de juiste zorg en aandacht voor hun positie en ontwikkeling. Het voorkomen en behandelen van de voorkeurshouding kan de gezonde groei en ontwikkeling van uw baby bevorderen en mogelijke complicaties verminderen.

Neem contact op

Heb je vragen omtrent voorkeurshouding omtrent deze blog? Of wil je meer informatie over dit thema? Neem dan gerust contact met ons op via 0316-331776 of mail naar info@imc-gimborn.nl