imc grimborn icon

Buikpijn

Last van buikpijn? Kom je er niet vanaf? Wij kunnen helpen!

imc grimborn icon

Buikpijn is een veelvoorkomende klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Het kan variëren van milde ongemakken tot ernstige, scherpe pijn. Verschillende factoren, zoals spijsverteringsproblemen, infecties, ontstekingen en stress, kunnen bijdragen aan het ontstaan van buikpijn. 

Een van de meest voorkomende oorzaken van buikpijn zijn spijsverteringsproblemen. Voedingsmiddelen die moeilijk verteerbaar zijn, kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel en ongemak in de buikstreek. Daarnaast kunnen aandoeningen zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS), gastritis of maagzweren buikpijn veroorzaken.

Infecties, zowel viraal als bacterieel, kunnen ook leiden tot buikpijn. Gastro-enteritis, bijvoorbeeld, veroorzaakt vaak krampen en diarree. Ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kunnen langdurige buikpijn veroorzaken.

Stress en angst kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van buikpijn. Het spijsverteringsstelsel is nauw verbonden met het zenuwstelsel, en stress kan de normale werking van de darmen beïnvloeden

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de aard en de duur van de buikpijn. Als de pijn aanhoudt, ernstig is, of gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, bloedingen of gewichtsverlies, is het raadzaam om medische hulp in te schakelen. Een (huis)arts of specialist kan de juiste diagnose stellen en een passende behandeling aanbevelen, variërend van medicatie tot veranderingen in levensstijl.

Osteopathie en buikpijn

Bij buikpijn is osteopathie gericht op het verbeteren van de mobiliteit en functie van structuren in en rond de buikholte. Door zachte grepen proberen osteopaten het evenwicht in het lichaam te herstellen.

In het geval van buikpijn kan osteopathie nuttig zijn bij verschillende aandoeningen, zoals spijsverteringsproblemen, functionele buikpijn, en van het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Osteopaten kunnen werken aan het ontspannen van gespannen buikspieren, het verbeteren van de mobiliteit van organen en het stimuleren van de bloedcirculatie naar het buikgebied.

Acupunctuur en buikpijn

Beoefenaars van de traditionele Chinese geneeskunde weten dat bij onbalans in de stroom van qi kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder buikpijn. Acupunctuur omvat het inbrengen van dunne naalden op specifieke punten op het lichaam om de stroom van qi te herstellen en het evenwicht te herstellen.

Bij buikpijn kan acupunctuur mogelijk helpen door:

 • Pijnverlichting: Acupunctuur kan de afgifte van endorfines stimuleren, natuurlijke pijnstillers van het lichaam, die kunnen helpen bij het verminderen van pijngevoelens.
 • Ontspanning: Acupunctuur kan ontspanning bevorderen, wat gunstig kan zijn bij stressgerelateerde buikpijn.
 • Regulering van de spijsvertering: Volgens de traditionele Chinese geneeskunde kunnen verstoringen in de qi-stroom bijdragen aan spijsverteringsproblemen. Acupunctuur zou kunnen helpen bij het herstellen van het evenwicht in de spijsvertering.
 • Ontstekingsremming: Sommige onderzoeken suggereren dat acupunctuur ontstekingsremmende effecten kan hebben, wat gunstig kan zijn bij buikpijn veroorzaakt door ontstekingsprocessen.

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van acupunctuur kan variëren van persoon tot persoon, en het is geen gegarandeerde remedie voor alle vormen van buikpijn. Het is raadzaam om een gekwalificeerde acupuncturist te raadplegen en ook reguliere medische zorg te overwegen, vooral als de buikpijn ernstig of aanhoudend is.

Buikpijn is een veelvoorkomende klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Het kan variëren van milde ongemakken tot ernstige, scherpe pijn en kan verschillende oorzaken hebben.

Voeding en buikpijn

Voeding speelt een cruciale rol bij het beheersen van buikpijn, omdat bepaalde voedingsmiddelen en eetgewoonten invloed kunnen hebben op de spijsvertering en gastro-intestinale gezondheid.

Hier een aantal voorbeelden wat buikpijn kan verminderen door voeding:

 • Voldoende water drinken is belangrijk voor een goede spijsvertering. Het helpt bij het verzachten van de ontlasting en bevordert een gezonde darmfunctie.
 • Beperking van vetten en gefrituurd voedsel: Te veel vetrijk of gefrituurd voedsel kan de spijsvertering vertragen en buikpijn veroorzaken, vooral bij mensen met gevoelige darmen.
 • Beperking van gasvormende voedingsmiddelen: Sommige voedingsmiddelen, zoals bonen, kool, uien en koolzuurhoudende dranken, kunnen gasvorming veroorzaken en bijdragen aan buikpijn, vooral bij mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS).
 • Beperking van cafeïne en alcohol. Cafeïnehoudende dranken en alcohol kunnen de darmen irriteren en bij sommige mensen buikpijn veroorzaken.
 • Grote maaltijden kunnen de spijsvertering belasten. Probeer kleinere, frequente maaltijden te eten in plaats van enkele grote maaltijden.
 • Probiotica: Voedingsmiddelen die probiotica bevatten, zoals yoghurt en gefermenteerde producten, kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora. Probiotica-supplementen kunnen ook nuttig zijn.
 • Identificatie van triggerfoods: Sommige mensen ervaren buikpijn als reactie op specifieke voedingsmiddelen. Het kan nuttig zijn om een voedingsdagboek bij te houden om patronen te identificeren en triggerfoods te vermijden.
 • Langzaam eten: Haastig eten kan lucht inslikken, wat buikpijn kan veroorzaken. Neem de tijd om rustig te eten en goed te kauwen.

Het is belangrijk op te merken dat de impact van voeding op buikpijn sterk kan variëren tussen individuen. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Een persoonlijke aanpak met de begeleiding van onze therapeuten kan helpen bij het vinden van de meest effectieve strategieën voor het beheersen van buikpijn.

Psycholoog en buikpijn

Een psycholoog kan een waardevolle rol spelen bij het begrijpen en behandelen van buikpijn, vooral als er een vermoeden is dat psychologische factoren bijdragen aan de klachten.

Hier zijn enkele manieren waarop een psycholoog kan helpen bij buikpijn:

 • Stressmanagement: Onze psycholoog kan technieken aanleren voor stressmanagement, omdat stress een belangrijke factor kan zijn bij het ontstaan of verergeren van buikpijn.
 • Methoden zoals ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning en mindfulness kunnen stress verminderen.
 • Cognitieve gedragstherapie (CGT): CGT is een veelgebruikte therapeutische benadering die kan helpen bij het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan buikpijn. Het kan ook helpen bij het ontwikkelen van gezondere manieren om met stress om te gaan.
 • Angst- en depressiebehandeling: Als buikpijn wordt beïnvloed door angstgevoelens of depressie, kan een psycholoog gespecialiseerd zijn in het behandelen van deze aandoeningen. De behandeling kan variëren van gesprekstherapie tot het aanleren van copingstrategieën.
 • Psychosomatische benaderingen: Sommige vormen van buikpijn worden beschouwd als psychosomatisch, wat betekent dat psychologische factoren een rol spelen bij fysieke symptomen.  Een psycholoog kan helpen bij het begrijpen en aanpakken van deze aspecten.
 • Levensstijlveranderingen: Wij werken samen met patiënten om gezondere levensstijlkeuzes te bevorderen, zoals verbeterde slaapgewoonten, voeding en lichaamsbeweging.


Zoals hierboven beschreven is er binnen ons intergraal medisch centrum genoeg 
expertise over buikpijn. Wanneer er buikpijn klachten zijn raadpleeg altijd eerst de huisarts om de oorzaak van de buikpijn goed vast te stellen. 

Indien de oorzaak bekend is kan ons team aanvullend met jou bekijken waar er gezondheidswinst te halen is. Dit kan op verschillende vlakken zoals de psyche, de voeding, leefstijlgewoontes en verstoorde bewegingen in het lichaam. 

Het probleem speelt vaak op meerdere vlakken en wij staan klaar om dat samen met jou te bekijken.

Neem contact op

Zoals je leest hebben wij veel ervaring en expertise in huis m.b.t. het begeleiden bij buikpijn. Tevens onze integrale benadering zorgt ervoor dat je sneller grip op de klachten hebt. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op via 0316-331776 of via het contactformulier op deze website. Wij kijken graag wat we voor jou kunnen betekenen.