imc grimborn icon

Hooikoorts

Meer dan 20% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Bij hooikoorts vindt er een allergische reactie plaats op stuifmeel van grassen, planten of bomen. Iedereen die last heeft van hooikoorts reageert anders op de verschillende soorten stuifmeel en is niet per definitie allergisch voor alle soorten stuifmeel. 

imc grimborn icon

Wat is hooikoorts?

Op het moment dat het gras, de plant of de boom in bloei staat waar je last van hebt kan de hooikoorts op spelen.

Mogelijke klachten die ontstaan bij deze allergische reactie zijn:

  • Jeukende neus, waardoor u kunt gaan niezen
  • Verstopte dan wel loopneus
  • Rode, prikkende ogen
  • Droge, brandende keel waardoor u moet hoesten

Behandeling van hooikoorts zonder medicatie

Er zijn medicatievormen beschikbaar die de hooikoortsklachten kunnen onderdrukken. Binnen onze praktijk kun je terecht voor acupunctuur, orthomoleculair voedingsadvies en medical taping om de hooikoortsklachten tegen te gaan.

Accupunctuur

Acupunctuur is erg effectief bij het verminderen van hooikoortsklachten. Acute klachten van hooikoorts kunnen ermee verlicht worden. Het is daarom zinvol om acupunctuur in te zetten als de klachten aanwezig zijn. Voor de lange termijn is het raadzaam om al in de herfst of winter te beginnen met het in balans brengen van je immuunsysteem en de conditie van de luchtwegen. Als je op tijd begint met acupunctuur kun je de (ergste) klachten voor zijn.

Orthomoleculair voedingsadvies

Bij hooikoorts reageert je lichaam ‘abnormaal’ op een normale stof. Deze lichamelijke reactie wordt veroorzaakt door het stofje histamine. Histamine is een eiwit dat altijd in een kleine hoeveelheid aanwezig is in je lichaam en ligt voor een groot deel opgeslagen in je mestcellen. Deze cellen spelen een rol bij je afweer en staan in contact met de buitenwereld. Ze bevinden zich in je huid, je gehemelte, je slokdarm, maag, darmen, luchtpijp en longen. Zodra deze mestcellen in contact komen met ongewenste indringers zoals pollen en grassen komen ze in actie en geven ze histamine af. Door de vrijgekomen histamine ga je niezen en beginnen je ogen te jeuken. Feitelijk veroorzaken dus niet de pollen je allergische reactie, maar de histamine.

Welke voeding we eten of juist niet eten speelt een grote rol bij deze abnormale reactie van het immuunsysteem. Een adequate aanpassing in het voedingspatroon kan je dus enorm helpen bij het voorkomen van hooikoorts klachten.

Medical taping

Medical tape, ook wel bekend als kinesiotape, ondersteunt de longen waardoor de longinhoud vergroot wordt. De longen zijn onlosmakelijk verbonden met hooikoorts. Bij 80% van de mensen met hooikoorts heeft medical taping een positief effect op de klachten. Medical taping wordt toegepast op het moment dat de allergie actief is en heeft binnen 24 uur een positief effect op de klachten. De meest gehoorde vooruitgang die wij in de praktijk horen zijn:

  • Minder brandende/rode ogen
  • Minder hoesten
  • Minder niezen
  • Meer adem/minder snel vermoeid

Neem contact op

Heeft u vragen over onze behandelingen? Neem gerust contact met ons op via 0316-331776.