imc grimborn icon

Voorkeurshouding bij baby's

Baby’s hoe jong ze ook zijn, krijgen ze soms te maken met bewegingsproblemen, zoals een voorkeurshouding. Dit betekent dat ze hun hoofdje steeds naar dezelfde kant draaien, wat kan leiden tot een platte kant van het achterhoofd en minder bewegingsvrijheid in de nek. Helaas komt dit veel voor bij baby’s van 0 tot 6 maanden oud. Maar geen zorgen, er zijn manieren om dit te voorkomen en het is goed te behandelen, dus lees vooral verder.

imc grimborn icon

Er zijn verschillende oorzaken van voorkeurshouding bij baby’s, waaronder een verkeerde beweging in de nek of een probleem met de spieren of zenuwen in de nek. Het kan ook worden veroorzaakt door een moeilijke bevalling of door het gebruik van een voorkeurshouding in de baarmoeder.

Een voorkeurshouding bij kinderen kan verschillende symptomen veroorzaken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  • Afplatting van het hoofd aan één kant: Als een kind herhaaldelijk zijn of haar hoofd naar één kant draait, kan dit leiden tot een afplatting van de schedel aan die kant.
  • Beperkte bewegingsvrijheid in de nek: Een kind met een voorkeurshouding kan beperkte bewegingsvrijheid in de nek hebben. Hierdoor kan het moeilijk zijn om het hoofdje naar de andere kant te draaien.
  • Schuine stand van het hoofd: Wanneer een kind altijd zijn of haar hoofd naar dezelfde kant draait, kan het hoofd schuin gaan staan. Dit kan duidelijk zichtbaar zijn als je het kind van bovenaf bekijkt.
  • Voorkeur voor één borst bij het voeden: Als een kind altijd op dezelfde manier wordt vastgehouden tijdens het voeden, kan hij of zij een voorkeur ontwikkelen voor één borst. Dit kan leiden tot ongelijke groei van het lichaam.

Er zijn verschillende maatregelen die ouders en verzorgers kunnen nemen om te voorkomen dat er voorkeurshouding optreedt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de baby afwisselend op beide zijden te laten liggen, zodat de nekspieren zich evenredig ontwikkelen. Daarnaast kan het helpen om de baby regelmatig te laten buikliggen, onder toezicht uiteraard, zodat de baby zijn of haar nekspieren kan gebruiken om het hoofd op te tillen.

Het is ook aan te raden om de baby vaak te dragen en te knuffelen, zodat de baby gestimuleerd wordt om het hoofd naar beide kanten te draaien en de nekspieren te gebruiken. Als de voorkeurshouding blijft bestaan kan een osteopaat met manuele technieken ervoor zorgen dat er ontspanning optreed rond het hoofd en nekgebied waardoor de baby het hoofdje makkelijker kan draaien. Hierdoor wordt verdere afplatting van de schedel voorkomen.

Naast het behandelen van de fysieke symptomen van een voorkeurshouding, kan een osteopaat ook advies geven over de juiste houding en bewegingen voor de baby. Door de ouders te leren hoe ze hun baby het beste kunnen vasthouden en positioneren, kan verdere ontwikkeling van een voorkeurshouding worden voorkomen.

Neem contact op

Heeft uw baby een voorkeurshouding? Of heeft u vragen m.b.t. een voorkeurshouding bij jouw kind? Neem dan contact op met 0316-331776. Of maak een afspraak bij een van onze osteopaten.