imc grimborn icon

Reflexintegratie therapie

Reflextintegratie therapie is een therapievorm die d.m.v. massages, ritmische bewegingen, spel en isometrische druk oefeningen actieve reflexen laat integreren in het brein.

imc grimborn icon

Wat is Reflexintegratie therapie?

Voluit is het “neuro-senso-motorische reflexintegratie therapie”. Het is een mond vol en klinkt ingewikkeld, maar de therapie is praktisch en waardevol. Het is een therapievorm die d.m.v. massages, ritmische bewegingen, spel en isometrische druk oefeningen actieve reflexen laat integreren in het brein. Het brengt de balans weer terug in het lichaam. De oefeningen zijn zo opgebouwd dat ze voor kinderen leuk zijn om te doen, wat erg belangrijk is omdat herhaling van de oefeningen integratie in het brein bevordert.

Wat zijn reflexen en wat doen ze?

Reflexen ontstaan in de baarmoeder en veel van deze reflexen hebben hun hoogtepunt bij de geboorte. Het is hun taak om te helpen bij de geboorte van het kind. Daarnaast zijn ze belangrijk voor een kind om te kunnen overleven. Zo zal een kind namelijk gaan huilen als het ergens van schrikt (Moro reflex), dit alarmeert de ouders dat ze moeten komen om te troosten. Wanneer het kind dan opgepakt en geknuffeld wordt, weet het kind dat het veilig is (Moro en Babkin reflex). Om goed te kunnen drinken heeft een kind reflexen als de Babkin en Rooting & Suck Reflex nodig. Daarnaast dragen ze bij aan de motorische mijlpalen zoals; hoofd omhoog kunnen houden, omrollen, zitten, kruipen en lopen. Reflexen liggen aan de basis van de rijping van ons centrale zenuwstelsel, onze sensorische verwerking, ons vestibulaire, visuele en auditieve systeem, ons geheugen, mogelijkheid tot leren, emoties en ons gedrag. Reflexen zijn dus heel nuttig en zelfs onmisbaar voor onze ontwikkeling.

Primitieve reflexen moeten op een gegeven moment integreren in het brein en plaats maken voor levenslange reflexen. Als dit niet goed gebeurt kunnen kinderen, maar zeker ook volwassen, veel uitdagingen ondervinden. Dit kunnen allerlei soorten uitdagingen zijn op het emotionele, mentale of motorische vlak. Denk bij kinderen aan; veel kwijlen, slecht kunnen eten, articulatie of spraak problemen, niet stil kunnen zitten, vol hoofd hebben, niet kunnen slapen, schoolslag die niet lukt, niet zindelijk worden, evenwichtsproblemen, vaak vallen, leerproblemen, problemen met de fijne en/of grove motoriek, hoogsensitief, altijd ‘aan’ staan en nog veel meer.

De oefeningen zijn zo opgebouwd dat ze voor kinderen leuk zijn om te doen, wat erg belangrijk is omdat herhaling van de oefeningen integratie in het brein bevordert.

Heb je vragen of ben je op zoek naar reflexintegratie therapie als behandelingsvorm? Neem dan contact met ons op of bel naar 0316-331776. Wij kijken graag wat we voor jou kunnen betekenen.

Veelgestelde vragen Reflexintegratie therapie

Voluit is het “neuro-senso-motorische reflexintegratie therapie”. Er zijn verschillende methodes om mee te werken. Een daarvan is Rhythmic Movement Training (RMT). Dit is een methode dat gebaseerd is op bewegingen en andere activiteiten die onze vroegste bewegingspatronen nabootsen. Dit zijn bewegingspatronen die aan de basis liggen van het versterken of het opnieuw vormen van het postuur, rijping van het centrale zenuwstelsel, vestibulaire functies, sensorische verwerking, geheugen, leren, emoties en gedrag.

Door gebruik te maken van massages, ritmische bewegingen, isometrische druk oefeningen en spel (alleen voor kinderen), leren we het brein nieuwe verbindingen te maken. Dit zorgt ervoor dat we controle over ons lichaam krijgen, het brengt de balans weer terug in het lichaam. Het is belangrijk om te weten dat elk lichaam anders is en op zijn eigen manier reageert op de oefeningen. Hierdoor is de therapie maatwerk, samen gaan we op zoek wat het beste bij jouw lichaam past. Dit doen we vanuit een vaste volgorde. We werken vanuit de hersenstam via het limbische brein naar de neocortex. In de hersenstam zitten de primitieve reflexen. Het limbische brein regelt onze emotie, geheugen en motivatie. En de neocortex is betrokken bij hogere functies zoals waarnemen, plannen, redeneren, taal en abstract denken. Er zit geen leeftijd aan deze vorm van therapie. Iedereen van 0 tot 100 kan baat hebben bij het integreren van actieve reflexen.

Een sessie begint met het bespreken van de oefeningen die thuis zijn gedaan. Is het gelukt en merk je reactie van het lichaam. Wanneer we beginnen worden de schoenen en sokken uitgetrokken. Soms wordt gevraagd om de bovenkleding uit te doen. De sessie bestaat voornamelijk uit oefeningen die gedaan worden op de behandeltafel en/ of op de grond. Speciaal voor kinderen zijn er ook spellen die gespeeld worden die het patroon van het reflex volgen. We sluiten af met het bespreken van de opdrachten die thuis gedaan moeten worden. Het is daarom belangrijk dat een van de ouder aanwezig is bij de sessie.

De klachten die iemand kan ervaren door actieve reflexen kunnen heel divers zijn. Denk bij kinderen b.v. aan:

  • Veel kwijlen,
  • Slecht kunnen eten,
  • Articulatie of spraak problemen,
  • Niet stil kunnen zitten,
  • Vol hoofd hebben,
  • Niet kunnen slapen,
  • Schoolslag die niet lukt,
  • Niet zindelijk worden,
  • Evenwichtsproblemen,
  • Vaak vallen,
  • Leerproblemen,
  • Problemen met de fijne en/of grove motoriek,
  • Hoogsensitief, altijd ‘aan’ staan en nog veel meer.

Reflexintegratie therapie kent vrije tarieven. Dit betekent dat elke reflexintegratie behandelaar zelf het behandeltarief bepaalt. Bekijk hier onze tarieven voor reflexintegratie therapie.

Dit verschilt per persoon maar gemiddeld heeft het brein 3-4 maanden nodig om te begrijpen wat het moet doen, en dan nog eens 3-4 maanden om de reflexen te laten integreren. De sessies zijn 1 keer in de maand, zodat het lichaam en het brein de tijd krijgt om te reageren op de oefeningen.